Degustacja 3 królewskich – DaWino by Slow Food

Piątkowa degustacja organizowana przez DaWino w restauracji na Natolinie miała przebiegać pod hasłem “królewskie wina”. I nie chodziło jedynie o jasne historyczne konotacje Barolo w dynastią sabaudzką we Włoszech, ale o poziom win, które mogłyby się pojawić na stołach monarchów.

Degustacja objęła trzy wina: rzeczone Barolo, którego producentem jest Paolo Manzone, toskańskie Brunello di Montalcino Bellaria oraz weneckie Amarone della Valpolicella znanej firmy Zecchini.

Na pierwszy ogień poszło Barolo. Wino o pięknym kolorze granatu, z nutkami brązu. Znakomicie ułożone, zarównow  zapachu jak i smaku. W nosie czuć owocowość i jakby lekki bukiet fiołkowy, w smaku również owoc niezwykle zrównoważony z taninami i kwasowoć. Wino jakby “grzeczne”, bardziej do smakowania niż ucztowania, choć smak świetnie skojarzyłby się z penne z sosem grzybowym.

Kolejnym winem było toskańskie Brunello. Brunello di Montalcino wytwarza się z winogron szczepu sangiovese rosnących na obszarze gminy Montalcino i tam też butelkowane. Brunello di Montalcino Bellaria cechuje intensywny rubinowy. Elegancki bukiet prezentuje zarówno owoccowość wina, jak i beczkę. Na podniebieniu wino intensywne, smak trwały, z nutą tytoniu i czekolady (to ta beczka). Wino solidne, w smaku kojarzące się z dziczyzną, acz bardziej zwierząt płowych niż np. dzika.

Trzecie wino to Amarone della Valpolicella z firmy Zecchini. Wytwarzane z podsuszanych winogron metodą appassimento Amarone jest produktem dwóch odmian winogron: corvina veronese oraz rondinella, z niewielkimi dodatkami winogron innych szczepów (maks. 10%) z regionu Valpolicella. Wino bardzo intensywne w kolorze smaku i zapachu, z pełnymi bukietami dzikich owoców, jagód. Wino znakomite do picia solo, ewentualnie z lekkimi przekąskami np. bruschetta z kozim serkiem.

Deustacja była znakomitą okazją do zapoznanaia się z najlepszymi włoskimi winami i trzeba przyznać, że smaki rzeczywiście były królewskie,

Advertisements
Degustacja 3 królewskich – DaWino by Slow Food

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s