Brunello – czar Toskanii

Walentykowa degustacja win Brunello w sklepie i restauracji DaWino by Slow Food to znakomita okazja zapoznania się z najlepszymi produktami toskańskiej ziemi. To wino, wytwarzane wokół miasteczka Matalcino, a będące jednoszczepowym Samgiovese, ma znakomitą markę nie tylko w samych Włoszech, ale również na świecie. W walentynkowy wieczór można było zapoznanać się z trzema produktami: Brunello di Montalcino 2008 Terre Nere, Brunello di Montalcino 2008 Bellaria, Assunto Brunello di Montalcino Bellaria.

Brunello di Montalcino 2008 Terre Nere to złożone wino o ciemnym (jak sama nazwa wskazuje) czerwonym kolorze, przechodzącym w amarant. Wino silnie dębowe, mocno taniczne ale z żywiołowym ostrym finiszem Wino z pazurem. Dla tych, którzy cenią wina silne. W smaku znakomicie komponujące się z pasztetami bądź dziczyzną, ale wyrazistą np. pieczoną szynką z dzika.

Brunello di Montalcino 2008 Bellaria to wino nieco mdłe. Wydaje się, ze producentowi czegoś zabrakło – wino zdaje sie nie uwodzić.

No i trzecie wino – Assunto Brunello di Montalcino Bellaria – znakomicie wyważone, mocno wyczuwalne aromaty śliwek, czarnej porzeczki. Beczka nadała smaki czekolady z wanilią. Całość znakomicie skomponowana i wyrównana. Wino znakomicie pasujące do pieczonego zająca lub królika upieczonego na sposób przyrządzania zająca. Wino na bardzo długą wieczerzę do smakowania i kontenplacji.

Brunello pokazało w DaWino klasę. To naprawdę pierwsza liga dająca w nosie i na kubkach smakowych niezapomniane wrażenia.

IMG_5237

Advertisements
Brunello – czar Toskanii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s