Syrah odsłona trzecia i inne “włoszczyzny”

Syrah odsłona trzecia to Syrah z Sycylii – wino podarowane mi przez Sycylijczyka i chwalone jako produkt okolic Trapani. Ale po kolei.

Zaproszenie znajomych – Szymona i Marioli – na degustację win z południa Włoch była moim pomysłem jeszcze na wiosnę. Pomysł, jak to pomysł, ewoluował – od degustacji produktów 12 e Mezzo – popularnego w Polsce producenta win z Salento – zmieniło się na przegląd kilku win “z wysp i okolic” czyli Sycylia, Sardynia i Salento. Do tego sałatka z suszonych pomidorów, sery i ruszamy.

Syrah Sycylijczyka poszedł na pierwszy ogień. Butelka przedstawiała się niezwykle intrygująco, bo tak:

IMG_5574Wino jak widać kompletnie bez żadnej etykiety, wręcz “no-name’owe”. Sycylijczyk przedstawił mi je jako wino ze szczepu Syrah, z okolic Trapani, nie starzone w beczce, które potrzebuje ok. 10-minut po otwarciu na “odetchnięcie”.

Winu dałem 20 minut. Okazało się kwachem kwalifikującym się do wylania. Ostatecznie udało się wypić mocno zagryzając sałatką z suszonymi pomidorami – inaczej by nie weszło.

To dziwne, bo w czasie wizyt na Sycyliii trafialiśmy wśród win nalewanych z tanków na całkiem przyzwoite wina stołowe. Szkoda, że pierwsza butelka degustacji okazała się taką “skuchą”, ale przez to następne mogły, na zasadzie przeciwwagi, pokazać swoje zalety.

Kolejne wino to było Feudo Montoni Nerello Mascalese La Marza 2013 Terre Siciliane IGT. O szczepie jedynie słyszałem, pierwszy raz miałem do czynienia z tego rodzaju winami. Opisywane jako zbliżone w typie do Nebiollo czy Pinot Noir w budowie okazało się znacznie silniejsze. Szata to fioletowe i granatowe nuty. W nosie ciemne i czerwone owoce. W smaku soczyste nuty owocowe, początkowo jakby kompotowe, powoli zmieniające się na subtelne owoce porzeczki, czerwonej i czarnej, gdzieś też nutka czereśni. Bardzo miękkie, mało kwasowości i tanin. Znakomite do delikatnych serów, bardzo subtelne w smaku. Wino zakupione w Wine Corner.

IMG_5624

Kolejne wino to wycieczka z Sycylii na Sardynię po wino z typowego szczepu dla tej wyspy – Canonau. Sella & Mosca Cannonau di Sardegna 2011 to znakomite wino pokazujące potencjał szczepu Canonau. Wino w kolorze ciemnego, czerwonego rubinu. W nosie niesamowity zapach kombinacji skóry, fiołków. Znakomity. W smaku wino owocowe, wygładzone, wyraźne czuć działanie beczki, choć nie przytłacza smak wina. W sumie wino o bardzo arystokratycznym smakuIMG_5630

Wino znakomicie łączy się z serami ostrymi, twardymi, sałatką z suszonych pomidorów. Ale równie dobrze znalazło by się w towarzystwie mięsiw pieczonych i duszonych. Wino zakupione w Centrum Wina.

Na koniec 12 e Mezzo, Negroamaro del Salento, IGP. Mniej znany młodszy brat Primitivo, ze znanej w Polsce firmy Varvaglione. Szata wina purpurowa z refleksami amarantu. Nos bogaty w aromaty leśne, jagody, borówki i czerwonych owoców. W smaku mocna nuta wanilli, bardzo delikatny smaki owoców, choć wino niezwykle gęste. Znakomicie pasowało do serów dojrzewających (pleśń niebieska). Pyszne. Wino zakupione w Wina Bachus.

IMG_5626

Południe Włoch oferuje wina znakomite, choć trudniej je znaleźć niż w bardziej znanej ofercie Północnych Włoch czy Francji. Ale warto szukać.

Advertisements
Syrah odsłona trzecia i inne “włoszczyzny”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s