Nowości winne od Tibora Gala czyli węgrzyn w odmienionej formie

„Nie masz wina nad węgrzyna” mawiali nasi przodkowie, choć i burgundy przecież pojawiały się wtedy na polskich stołach. Ale cóż – wieki później, kiedy rynki zostały uregulowane przez „jedyną słuszną” doktrynę ekonomiczna i gospodarkę planowaną, węgierskie wina, szczególnie te z Egeru, nie były już na tyle jakościowe, by wzbudzać wśród Polaków entuzjazm. Ale i węgierskie wina zmieniły się przez ostatnie 25 lat m.in. dzięki takim producentom jak Tibor Gal, którego wina starają się osiągnąć poziom wyższy niż przeciętny. Dzięki uprzejmości importera – winnice.eu – miałem okazję zapoznać się z najnowszymi produktami oferowanymi przez tego producenta na rynku polskim i porównać je z już wcześniej oferowanymi produktami.

Degustację zorganizowałem prywatnie, z udziałem moich zaufanych przyjaciół, którzy wprawdzie węgierskie wina znają znacznie mniej niż włoskie, francuskie czy chilijskie, ale mając wyrobiony smak i otwartość na nowe produkty z zaciekawieniem podeszli do oferty węgierskiej. Do degustacji potrawy: sałatka z tuńczyka z kukurydzą do win białych, zupa z dyni, deska serów i wędlin, bakłażan zapiekany z mięsem i warzywami w sosie pomidorowym, deser z lodów i zapiekanych owoców w kruszonce. A zatem lekko i jak najbardziej pod wino.

EGRIS CSILLAG 2014

Na pierwszy ogień, jeszcze jako aperitif poszedł Egris Csillag 2014. Wino znane z majowej degustacji jest ciekawym kupażem 7 szczepów – Leanyka, Kiralyleanyka, Cserszegi fuszeres, Szurkebarat, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Viogner. Szczególnie ten ostatni szczep daje winu ciekawą mineralność. Wino kształtne, dość bogate, ale ze względu na stosunkowo niską kwasowość raczej nadaje się do sałatek (jak choćby wspomniana sałatka z tuńczyka) niż aperitif. W nosie przyjemne kwietne zapachy z lekka nutką cytrusów. W smaku owocowe, niezbyt potężne raczej delikatne. No i ta mineralność, która przebija się w tym winie praktycznie w każdym łyku.

GAL TIBOR PINOT NOIR 2012

Zaraz po zupie, stanowiącej przerywnik w degustacji, wjechała miska serów i wędlin. I pierwsze z degustowanych win – Pinot Noir 2012. Wino również już znane i dostępne u importera winnice.eu. Suknia jasna, typowa dla szczepu Pinot Noir, o przebłyskach rubinowych. W nosie dominują śliwki i wiśnie, w ustach lekka kwasowość oraz delikatne taniny. Wino znakomicie sprawdzające się do serów oraz suszonych kiełbas np. w węgierskiej wersji z papryką. Ciekawy lekko pieprzny finisz. Wino interesujące, choć nie wzbudziło powszechnego entuzjazmu ze względu na swoją lekkość. Ale już takie są pinoty – nie wszystkich i nie od razu zauroczą.

GAL TIBOR PINOT NOIR Superior 2012

Jako kolejne wino na stół wjechał pierwszy z nowych „gości” – Pinot Noir Superior. Wino, które wg. importera dojrzewało 6 miesięcy w beczkach dębowych, jest przedstawicielem „wyższej półki” produktów Tibora Gala. Ciemniejsze i dużo bardziej aksamitne w barwie od swego brata, w nosie interesujące zapachy ciemnych owoców (jeżyny, jagody, lekka nutka malinowa). W ustach bardzo owocowe, kształtne, aksamitne. Bardzo zaokrąglone i ciekawe. Jakoś nie wyczuwałem beczki – ani wanilii, ani typowych dla beczkowych Pinot Noir posmaków skóry. Raczej beczka nadała winu elegancję, znakomicie psująca do serów. Wino ciekawsze od swego poprzednika, ale nadal niedocenione.

TI TI 2012

Do zapiekanego bakłażana na stół wjechało kolejne wino – Ti Ti 2012. To Egri Bikaver od Tibora Gala – klasyczne wino dla regionu egerskiego, acz nieklasycznie w wydaniu tego producenta. Bo wino to nie ma typowej dla „bikawerów” wysokiej kwasowości – wręcz przeciwnie: dobrze zrównoważone i bardzo pijalne. Choć z pierwszym smakiem niezwykle kojarzące się z konkretną potrawą: gulasz.

Ti Ti w kolorze mocno rubinowe, w bukiecie wiśnie determinują zapach. W smaku pojawiają się owoce leśne i pieprz. W połączeniu z zapiekanym bakłażanem, szczególnie dla wielbicieli kuchni bałkańskiej i śródziemnomorskiej, sprawdza się znakomicie, choć i dla klasycznych mięsożerców  – to przecież idealne wino do gulaszu. Chyba najlepsze połączenie wieczoru – wino wysoce ocenione.

Egri Bikavér Superior 2011

Na końcówce kolejny Egri Bikaver – Superior 2011. Z oceną tego wina mieliśmy nieco kłopotu – wino lepsze od swojego młodszego brata – Ti Ti – świetne jako całość – jakościowo przebiło wszystkie dotychczasowe wina – ale czy różnica w cenie kompensuje jakość? Wino w kolorze daje piękny, przyciemniony rubinowy kolor. W nosie czerwone owoce, nuty leśne. W ustach niezwykle dynamiczne, owoce i przyprawy wschodnie. Harmonia smaków w tym winie znakomicie pasowała do serów oraz wędlin, choć pewnie równie znakomicie wino znalazłoby się w towarzystwie szynki z dzika czy kiełbasy z jelenia. To pewnie te 24 miesiące w beczce dało mu niezwykłą krągłość i weksponowało taniny.

FÚZIÓ 2012

Finał degustacji i towarzysz deseru – owoców z lodami – należał do Fuzio. To białe wino wcale nie okazało się winem rodzaju tokajskiego, jak się pierwotnie zasugerowaliśmy, raczej całkiem dobrym białym winem, w którym cukier resztkowy w balansie z kwasowością nadał mu raczej charakter wina półsłodkiego. Wino o złocisto-zielonkawym odcieniu w nosie ma niezwykle kwiatowe zapachy. W ustach nieco oleiste, lekko papryczane. Wyraźnie czuć beczkę, choć w kompozycji raczej to nie przeszkadza. Połączenie tego wina z owocami raczej było niefortunne – w smaku byłby to znakomity towarzysz ryb lub grillowanej piersi z indyka.

Wina Tibora Gala to zdecydowanie ciekawe produkty z półki do 30 i do 60 złotych. Na szczególne wyróżnienie zasługuje Ti Ti, choć zdecydowanie lepszym wydaje się Egri Bikaver Superior. Ale tez i droższym. Oba wina mogłyby się stać znakomitym towarzyszem gulaszu węgierskiego lub pieczonej gęsi – a na to danie wkrótce nadejdzie sezon.

Wina do degustacji przekazał importer – winnice.eu.

IMG_6034 IMG_6035 IMG_6033 IMG_6032 IMG_6031

Advertisements
Nowości winne od Tibora Gala czyli węgrzyn w odmienionej formie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s