Wina z Marchii, czyli z „małej Toskanii”.

Marche ( pol.Marchia) to chyba jeden z mniej znanych regionów winnych Włoch. Choć w krajobrazie przypomina Toskanię i z nią jest często porównywany, to jednak nie udało mu się wypromować swoich produktów winnych tak, jak Piemont, Veneto czy przywołana tu już Toskania. A szkoda, bo wina ma bardzo interesujące, o czym można było się przekonać na degustacji win z Fiorano Azienda Agricola Biologica w DaWino by Slow Food. Producent nie jest duży, ale wytwarzający kilka rodzajów win – od białych przez różowe po czerwony. Ponieważ kolejność serwowania win nie była typowa, również opis ich nie będzie zgodny z przyjętą na degustacji logiką, a raczej zgodnie z oceną i preferencją niżej podpisanego.

SER BALDUZIO – IGT Marche Rosso

Serwowane na końcu degustacji wino było jednocześnie najciekawszym. Wytworzone w 100% ze szczepu Montepulciano, starzone było 24 miesięcy w slawońskich beczkach, a następnie min 6 miesięcy w butelkach. Wino ma głęboki rubinowy kolor, piękne amarantowe poblaski i niezwykle gęste ciało. W nosie intensywny aromat czereśni, śliwki i czarnych owoców. Wino ma doskonałą strukturę, jest mocne, a jednocześnie eleganckie.  Bardzo długi finisz z lekkim pieprzem. Wino znakomite i pasujące do najbardziej wyszukanych dań. Wino bardzo polecane.

Rosso Piceno Superiore DOC

Rosso Piceno to znakomite wino czerwone, będące kupażem Montepulciano (80%) oraz Sangiovese (20%). Wino starzone przez okres 12 miesięcy w beczkach dębowych. Wino ma intensywny rubinowy kolor. W nosie aromat czerwonych owoców, w ustach czarne owoce leśne ( jeżyny?) i śliwek. Smak wina miękki, owocowy, ale jednocześnie zaokrąglone. Bardzo przyjemne i wyważone wino, znakomicie pasujące do zapiekanych warzyw czy lżejszych mięs. Wino polecane.

Donna Orgilla

To wino białe wytworzone w 100% ze szczepu Pecorino. Pierwszy raz miałem okazję pić wino z tego szczepu i na pewno była to niezwykła niespodzianka. Wino o kolorze żółtym z lekkimi zielonymi odblaskami. W nosie aromaty owocowe, choć dominujący jest specyficzny zapach kojarzący się z owcami właśnie. (Może stąd nazwa szczepu). W ustach wino niezwykłę, pieprzne, mineralne, choć jednocześnie czuć owoce – cytrusy. Wino niezwykle ciekawe, znakomicie pasujące do serów – to niezwykła wręcz symbioza. Wino polecane dla tych, którzy szukają win ciekawych.

Marche Sangiovese IGT

To czerwone wino w 100% ze szczepu Samgiovese. Młode (rocznik 2014), nie beczkowane, świeże i radosne wino. Intensywna czerwień w szacie, czerwone owoce w nosie, owocowe z intensywną kwasowością. Na 100% do łączenia z typowymi włoskimi pastami. Takie smaczne wino na co dzień. I bardzo przez to polecane.

MARCHE ROSATO IGT

Na koniec pierwsze w degustacji, acz ostatnio opisywane wino różowe w 100% z Sangiovese. Kolor dość intensywny, jak na różowe, w nosie zdecydowanie owocowość pomieszana z zapachem „stajni”. W smaku truskawka, wiśnie, niska kwasowość. Warto zauważyć, że Fiorano wytwarza wina BIO. Przyczyny występowania zapachu „stajni”, to zapewne działanie drożdży brettanomyces, które są naturalnym efektem biodynamicznego procesu wytwarzania wina. Dla wielu konsumentów może to być wadą – dla miłośników naturalnych produktów to ogromna zaleta. Na szczęście nie we wszystkich i w jednakowym stopniu było to czuć – najwyraźniej właśnie w winie różowym.

Wina z Fiorano pokazały możliwości Marchii jako producenta win o zróżnicowanej ofercie. Najciekawsze było znakomite wykorzystanie szczepu Montepulciano – wina z tego szczepu, głównie z Umbrii, nie zachęcają jakości do sięgania po wina z tego szczepu. Tu produkt z tego szczepu osiągnął znakomite efekty.

Wina z Marchii, czyli z „małej Toskanii”.

Leave a comment