Degustacja win z Piemontu – Cascina Amalia

W ubiegłym tygodniu we wspaniałych wnętrzach restauracji Wine & Art. na warszawskim Mokotowie odbyła się degustacja win nowego na rynku polskim producenta z Piemontu – Cascina Amalia. Niewielkie grono zaproszonych gości to byli blogerzy i sprzedawcy, a organizatorem całości był Olaf Kuziemka, znany bloger Powinowatych.

Cascina Amalia to projekt stosunkowo młody. Choć sam dom w Monforte d’Alba istniał już na początku XX wieku, to rozwój winnicy należy datować na rok 2003, gdzie dom, budynki gospodarcze oraz otaczające je winnice ze szczepami Dolcetto oraz Barbera zakupiła rodzina Boffi, która majątek zdobyła w sektorze budowlanym. Po dokupieniu prestiżowych winnic Barolo Bussia oraz Le Coste Crus z Monforte swoje pierwsze wina zaczęła wypuszczać w 2007. Dziś ich smak mogło zdegustować wybrane grono gości.

Bohaterami spotkania było sześć win prezentujących większość linii produktów tej firmy. Były to w kolejności degustacji:

  1. Langhe Rossese Bianco 2013
  2. Dolcetto d’Alba 2013
  3. Barbera d’Alba 2013
  4. Langhe Nebbiolo 2013
  5. Barolo 2011
  6. Barolo Le Coste 2010

Langhe Rossese Bianco 2013 to wino z mało znanego szczepu Rossese uprawianego w Ligurii i Piemoncie. Wino to w połowie fermentowało w stalowych kadziach, w połowie w beczkach. Wino o jasnej barwie, zaokrąglone, w nosie nuty owoców. Mocny smak, zdecydowanie wyczuwalna pigwa, następnie rozwinięta do nut zielono-agrestowych. Finisz zaskakująco łagodny, choć długi. Wino bardzo ożywcze, znakomite na aperitif lub do lekkich sałatek np. sałatki z tuńczyka z kukurydzą.

Dolcetto d’Alba 2013 to wino, które dojrzewało 8 miesięcy w kadziach stalowych. Dość mocny alkohol (13,5%) widoczny w kieliszku w postaci łez, wino o głębokim kolorze czerwonym z nutkami amarantowymi. W nosie widoczne czerwone owoce z lekko dymnymi nutami. W smaku wino ładnie zbalansowane, o nietypowej dla Dolcetto wysokiej kwasowości, taniczne. To Dolcetto trochę zostało zrobione a’la Cabernet Sauvignon z zachowaniem taniczności smaków tej odmiany. W takiej postaci wino znakomicie pasujące do zapiekanki mięsnej lub gulaszu.

Barbera d’Alba 2013 spędziło 6 miesięcy w starych beczkach. Wino o lekkim, czerwonym kolorze, w nosie ciekawe nuty owocowe, lekkie nuty stajenne. W ustach owoce czerwone, nuty truskawkowe, wysoka kwasowość. Dopiero na finiszu pojawiają się delikatne taniny. Wino znakomite do pieczeni wieprzowej z warzywami.

Langhe Nebbiolo 2013 to z koleji wino, które “nie widziało beczki”. Fermentacja w stalowych kadziach dała obok jasnych odcieni czerwonego koloru ciekawe blaski światła. W nosie dominujące nuty owocowe, truskawki. W ustach okrągłe, owocowe, pojawia się porzeczka. Finisz taniczny, taniny lekko suchawe. Wino zdecydowanie nadaje się do dekantowania – po odetchnięciu nabiera łagodności (szczególnie taniny) i elegancji. Znakomite do lekkich dań warzywnych lub potrawki z królika na dziko.

Barolo 2011 to wino, które było starzone w dużych beczkach z dębu francuskiego. W kolorze czerowne z blaskami świetlnymi. Kolor zaiste piękny. W nosie dominuje truskawka, trochę alkoholu. W ustach bardzo zaokrąglone, lekko dymne, pieprzne i taniczne. Pyszne. Znakomite do wszelkiej maści makaronów.

Barolo Le Coste 2010 to creme la creme czwartkowej degustacji. Piękna czerwień wina znakomicie rozkładała się na kieliszku. W nosie owoce, truskawka, lekko idaca w kierunku wiśni. W ustach dominuje truskawka, długi i głęboki smak z tanicznym finiszem. Wino znakomite w zapachu i smaku, można rzec – arystokratyczne. Do potrawki z dzika z polentą jak znalazł.

Degustacja pokazała, jak znakomite wina moga produkować producenci ze stosunkowo niewielkim stażem. Siła piemonckiego terroir pozwala na tworzenie win znakomitych, co uwidacznia się szczególnie w przypadku Barolo. Zarówno Barolo Le Coste 2010 jak i Barolo 2011 mogłoby z powodzeniem poczekać jeszcze kilka lat na swoje otwarcie.

Wina dostarczone przez Olafa. Zdjęcia też.

Advertisements
Degustacja win z Piemontu – Cascina Amalia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s