SPORTOLETTI ASSISI ROSSO 2012

Wina z Umbrii są raczej mniej znane w Polsce, a wina z Asyżu jakby niewidoczne. Dlatego z przyjemnością przyjąłem wino z miasta Św. Franciszka próbując zarówno do wigilijnego karpia, jak i gęsiny. Jaki wynik?

Wino bardzo przyjemne i pijalne, choć należy je traktować jako wino stołowe. Jest to kupaż 50% Sangiovese, 30% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon. Ciało wina dość lekkie, kolor krwisto-czerwony. W nosie mocno owocowe z nutami wanilii i kokosa. W smaku aksamitne, choć bardzo wytrawne w smaku, lekkie i zaokrąglone.

Winko w sam raz do pieczonej gęsi, choć raczej ze względu na wytrawność raczej nie do karpia. Wino znakomicie pasowałoby również do ostrych i twardych serów. Bardzo przyjemne. Polecam.

DSCN0213.JPGDSCN0214.JPG

Advertisements
SPORTOLETTI ASSISI ROSSO 2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s