Conte di Campiano Primitivo di Manduria

To, że Polacy pokochali Primitivo, nie jest żadną tajemnicą, choć to zdumiewa obcokrajowców. Dla mnie jest to zaś zupełnie zrozumiałe – sam z chęcią sięgam po wina z tego szczepu (choć raczej nie te z najniższej półki – potrafią być okropne) i eksperymentuję z łączeniem ich z potrawami. Być może przyczyną miłości rodaków do tych win jest fakt, że wino to pasuje do polskiego bigosu (te śliwkowe i dymne smaki), ale jest też miejsce i dla serów, a nawet do picia solo.

Manduria DOC to apelacja położona wokół tego miasta na obcasie włoskiego “buta”. Warunki klimatyczne są tu więc znakomite, zaś wina DOC wytwarzane w 100% ze szczepu Primitivo, oferują duże bogactwo smaków i aromatów.

Conte di Campiano Primitivo di Manduria 2014 to wino o mocnym ciele, ciemnoczerwonym kolorze, ładnie wypełniające kieliszek. W nosie dominują śliwki, wiśnie, przyprawy. W ustach wino pełne, zaokrąglone, bardzo owocowe i o stosunkowo niedużej kwasowości. Przez to wino wydaje się jakby półsłodkie, ale to tylko efekt silnego smaku owoców przy niskiej kwasowości. Finisz długi i przyjemny.

Wino to nie posiada cech wędzonej czy dymnej śliwki oraz powideł, tak typowych dla Primitivo z Apulii. Conte di Campiano jest w tym względzie bardziej owocowe. Ciekawa jest również nuta wiśni wybijająca się do jednego szeregu ze śliwką tworząc znakomicie zgrany duet nut smakowych. Na pewno warto z tym winem eksperymentować kulinarnie – może spróbować następnym razem zaserwować je do mocno podwędzonej szynki a melonem…?

IMG_6063.JPG

Advertisements
Conte di Campiano Primitivo di Manduria

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s