PinAlta – inne oblicze Duero

Piątkowa degustacja win Pinalta w winotece 13 win pozwoliło uzmysłowić uczestnikom, jak wielki potencjał kryją w sobie wina portugalskie, w tym przypadku z regionu Duero. Region ten jest znany głównie z win porto, ale wina niewzmacniane z tego regionu cieszą się coraz większym zainteresowanie klientów ze względu na swą specyfiką i wysoką jakość. Wina od Pinalta stanowią interesującą alternatywę dla tym miłośników wina, którzy poszukują oddechu od winnej sztampy.

W trakcie degustacji możliwe było zapoznanie się z sześcioma etykietami – mnie najbardziej zainteresowały trzy:

Pinalta Pingo de Luato kupaż Touriga Franca, Tinta Roriz i Tinta Barocco. Rocznik 2010 spędził 12 miesięcy w stalowych kadziach i tyleż w beczkach (francuskich i amerykańskich). Wino charakteryzuje się bardzo głębokim kolorem (nawet jak na wina portugalskie), w nosie w pierwszej kolejności nuty beczkowe – nieco wanilii i dymu, ale nie dominujące nad wyłaniającymi się leśnymi owocami. W ustach mocne, wręcz można powiedzieć tęgie, pyszne mocne owoce i długi finisz taniczny. Wino idealne do zakąsek z podsuszanych wędlin i warzyw.

Pintalta PTR to wino wręcz odmienne w koncepcji i treści. Śmiało je można nazwać portugalską odpowiedzią na wina z hiszpańskiego regionu Ribera del Duero. W 100% Tinta Roriz (nazywane u hiszpańskich “kuzynów” tempranillo), rocznik 2012 spędził 18 miesięcy w stalowych kadziach i tyleż samo w beczkach  (francuskich i amerykańskich). W kolorze mocno atramentowe nuty, w nosie silna beczka i buzujące owoce. W sumie wino jeszcze młode, jeszcze mogłoby poczekać 3-5 lat na swoją kolej. W przypadku degustacji w ciemno śmiało mogłoby uchodzić za produkt hiszpański wyższej klasy.

Pinalta PTC to również wino jednoszczepowe – w 100% Tinto Cao. Rocznik 2012 wina z tego mało znanego szczepu spędził 18 miesięcy w beczkach (francuskich i amerykańskich). Wino ma niezwykła bardzo głęboką czerwień w kolorze, w nosie owoc, trochę dziwnie słodki i dość mocny alkohol (trzeba jednak to wino otwierać na jakieś 2 godziny przed serwowaniem). W ustach mocny owoc zbalansowany z beczką, bardzo interesujący i długi finisz.

Wina z Pinalta mają wspólną (no może poza Pinalta PTR) charakterystykę – są w smaku nieco “zimne”. Być może to skutek granitowego terroir, a być może nut leśnych owoców w smaku i zapachu. Dość, że wina raczej komponują się z winnymi mięsami i wędlinami (przystawki) niż daniami głównymi.

Degustację prowadził Sebastian”Zdegustowany” Bazylak. Oferta 13win powiększyła się więc o nowe, interesujące wina.

 

 

Advertisements
PinAlta – inne oblicze Duero

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s