Nebbiolo d’Alba UVA

Dobrze jest dostawać prezenty. A jeszcze lepiej dostawać prezenty w postaci butelki wina. Nebbiolo d’Alba UVA była więc prezentem urodzinowym przyjętym z radością.

Szczep Nebbiolo w sposób jednoznaczny kojarzy się miłośnikiem wina z północnymi Włochami, głównie z Piemontem. Staje się niezwykle popularny ze względu na jakość win z niego wytwarzanych (któż nie słyszał o Barolo – tam właśnie uprawia się Nebbiolo), powstają winnice w Kaliforni czy Chile, ale nadal jego kolebka, jaką jest Piemont, daje wina najbardziej cenione. Sama nazwa, która pochodzi bądź od słowa “nebbio” – mgła – z racji późnych zbiorów, gdy mgły już zaczynają się kłaść na pagórkach, bądź od “nobile” – szlachetnej wersji winorośli i przeznaczonej dla warstw wyższych, charakteryzują wina z tego szczepu jako tajemnicze i szlachetne.

Po otwarciu butelka traci jednak swoją tajemniczość i otwiera się na degustację. Kolor wina jasno-rubinowy. Ciało bardzo lekkie, widać łzy alkoholu (mimo schłodzenia), a zatem nie takie słabe. W nosie dominują owoce truskawki, nieco wiśni. W ustach zaokrąglone, o mocnej kwasowości, owocowe z lekko tanicznym finiszem. Na pewno znakomite do grzybowego ragout z typową dla Piemontu polentą, choć dodałbym do tego smażone na oliwie warzywa z czosnkiem i cebulą.

Uwaga: Koniecznie wino musi odetchnąć. A jeszcze lepiej smakuje następnego dnia po otwarciu.

Advertisements
Nebbiolo d’Alba UVA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s