Francja – elegancja

Tak często promocje, degustacje i prezentacje win z całego świata bardzo rzadko obejmują wina francuskie. Może przyczyną jest fakt, że Francuzi, od lat przekonani o wyższości swoich (i reszty kuchni też) od win całego świata uważają, że taka promocja jest niepotrzebna. Może przyczyną jest to, że tracąc koszulkę lidera produkcji wina na świeci na rzecz Włochów skupiają się na pracy wewnątrz, by ze zdwojoną siła zaatakować rynki światowe.  A może to kwestia traktowania przez Francuzów rynku polskiego jako rynku o mniejszym znaczeniu w porównaniu z USA, Chinami czy Rosją. Tym bardziej należy się cieszyć z każdej degustacji, która pozwala zapoznać się z winami z Francji, a taką, niemałą, bo obejmującą aż 22 butelko zorganizowało w tym tygodniu  Vins de France.

Głównym celem degustacji była możliwość zapoznania się z ofertą z Bordeaux od Jean Luc Thunevin z Saint Emillion oraz win z Roussillon. Trudno byłoby opisać wszystkie 22 butelki, warto więc skupić na najważniejszych, a może po prostu najciekawszych winach z degustacji.

Virginie de Valandraud 2012 to jedno z ciekawszych win średniej półki od Jean Luc’a – można wręcz powiedzieć, że imię córki zostało nadane w sposób celowy temu winu, które objawia delikatną, kobiecą stronę tego trunku. Ciało średnie, kolor wina rubinowy. W nosie dominują porzeczki z lekka nutką pikantności. Wino bardzo ułożone i zrównoważone, wręcz delikatne w smaku. W nosie i smaku towarzyszą lekkie dymne i waniliowe nuty, Długi finisz taniczny, zrównoważony. Do lekkich sałatek lub picia solo. Użyte szczepy to: 70% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 10% Cabernet Franc Zawartość alkoholu: 14%.  Wino do zakupu i wypicia.

Esprit De Vallandrau 2011 to jedno z najbardziej obiecujących win w degustacji. Średnie ciało i piękna, klasyczna czerwień w kieliszku. W nosie nuty porzeczki, beczki (nuty dymne i waniliowe) świetnie ze sobą połączone. W ustach wyważona owocowość połączona z lekką nutą pieprzową. Długi taniczny finisz. Znakomite do steka z pelędwicy. Użyte szczepy to: 70% Merlot, 30% Cabernet Sauvignon, 5% Cabernet Franc, 5% Malbec. Zawartość alkoholu: 13%. Wino warto kupić, ale przechować kilka lat, gdyż ma w sobie jeszcze potencjał starzenia.

Chateau de Valandraud 2006 to najdroższe i zdecydowanie najlepsze wino degustacji. Średnie ciało, kolor ciemnej cegły. W nosie piękne nuty owocowo-beczkowe, sugerujące już upływ czasu przez lekkie utlenienie. W ustach głęboki owoc, nuty czekolady i czarnej porzeczki. Długi taniczny finisz z nutami pieprzowymi, ułożony i klasyczny. Wino piękne w zapachu i smaku, choć powinno się otworzyć. Znakomite do rozkoszowania się nim w samotności.Zawartość alkoholu: 13,5%

 

Na koniec wino z innego regionu Francji – Roussillon. Cotes du Roussillon Villages “Les Trois Marie” 2008 to wino w sam raz na Święta Wielkanocne nie tylko ze względu na nazwę. Wino jest stworzone w 100% ze szczepu Grenache. Bardzo mocne ciało i ciemny, prawie czarny kolor. W nosie bogate – aromaty ciemnych owoców i lukrecji. W ustach mocno owocowe, długi smak z lekką nutką taniczności. Silne, ale i harmoniczne, bardzo smaczne. Zdecydowanie do cieszenia się smakami w samotności bądź w gronie przyjaciół. Ze względu na cenę – zapewne tych najbliższych. Zawartość alkoholu: 15%.

Wszystkie powyższe wina pokazały swoje zalety. Virginie de Valandraud – świetne wino do zakupu i wypicia z przyjaciółmi (koszt 58 zł). Esprit De Vallandrau to raczej kandydat na winną inwestycję – mimo swoich ponad 130 zł za butelkę jego wartość za kilka lat może być kilkukrotnie wyższa. Chateau de Valandraud (prawie 900 zł) oraz “Les Trois Marie” (300 zł) to wina dla entuzjastów z grubszym portfelem.IMG_6181.JPG

Advertisements
Francja – elegancja

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s