Polsko-gruzińskie wina z Gevelli

Chyba nie trzeba było długo na czekać aż pojawią się pierwsze przedsięwzięcia zagranicznej produkcji wina z udziałem Polaków. Gevelli to spółka, będąca wspólnym przedsięwzięciem kapitału polskiego i gruzińskiego (51 do 49%), gdzie na 60 hektarowej działce w dolinie Alzani w apelacji Tsinandali. Oprócz nasadzeń szczepów endemicznych, takich jak Saperavi czy Rkatisteli firma ma własne centrum produkcji oraz butelkowania win. W pierwsze wina z całości działki planowane są na ok. 2019 rok (nasadzenia w 2014), ale już dziś można degustować wina z własnych 2 ha oraz w oparciu o grona zakupione od rolników z okolicznych gospodarstw.

Gevelli oferuje wina w dwóch liniach – HORECA dla hoteli i restauracji, ale obejmująca również sprzedaż w winotekach (np. Białe czy Czerwone – organizatora degustacji), oraz trade, kierowane do supermarketów (np. Carrefour). Z oferty warto szczególnie zwrócić uwagę na cztery wina:

Gevelli Saperavi 2014 to jednoszczepowe Saperavi kierowane do odbiorcy supermarketowego. Wino w kolorze ciemnego granatu, prawie czarne. W nosie aromaty owoców leśnych – jeżyna i jagoda. W ustach intensywnie owocowe z wyraźnie zaznaczoną nutą jagód. Wino jest delikatnie kwasowe, zaś nuty pojawiają się finiszu. Zdecydowanie do szaszłyków (co zresztą oczywiste) lub steka z antrykotu. W sumie dobrze ułożone jak na wino supermarketowe – warto spróbować.

Legend Rkatsiteli to białe wytrawne wino w 100% ze szczepu Rkatisteli. Ciało lekkie, kolor słomkowy. Bukiet lekko owocowy z nutami kwiatowymi, dający aromaty zielonego jabłka i brzoskwini. Łagodny smak z charakterystyczną dla tego szczepu delikatną kwasowością. Wino zaokraglone, smaczne, nie narzucające się. Zdecydowanie jako aperitif na letnie upały do sączenia w ogrodzie lub na balkonie, choć obroniłoby się na przyjęciu. Wino to, podobnie jak następne, sprzedawane jest w linii HORECA.

Dynasty Saperavi to szlachetniejsza wersja Gevelli Saperavi, wyprodukowane z wybranych partii gron. Wino mocniejszej budowie i ciemnym kolorze czerwieni wpadającej w fiolet. W nosie aromat świeżych owoców z dominującymi nutami jagody i jeżyny. W smaku delikatnie wytrawne z aksamitnymi taninami, zrównoważonymi długą kwasową końcówką. Wino zdecydowanie bardziej eleganckie od swego “młodszego” brata – znakomite do bardziej eleganckich dań mięsnych, np. steka pieprzowego.

Napareuli to wino wytwarzane z ręcznie zbieranych i wyselekcjonowanych winogron ze szczepu Saperavi, pochodzących z apelacji Napareuli AOC, położonej 400-500m npm na południowych stokach Kaukazu. Piękny czerwono-rubinowy kolor, aromat owocowy  jeżyn i truskawek. W smaku dominują czerwone owoce oraz miękkimi taniny. Końcówka długa i delikatna. Wino niezwykle eleganckie, do deski serów lub dań z wieprzowiny.

Degustacja zorganizowana przez Białe czy Czerwone – sprzedawcę win Gevelli z linii HORECA.

IMG_6283.JPG

Advertisements
Polsko-gruzińskie wina z Gevelli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s