Wina z Tejo – Casal Monteiro, Adega Cooperativa de Alcanhoes i inni

Zeszłotygodniowa degustacja win z regionu Tejo pokazuje potencjał możliwości win tego regionu, ich różnorodność i stosunkowo wysoki poziom w relacji do ceny. Nie są to nowe informacje – portugalskie wina od lat znane były z ciekawej, szczególnie w średnim przedziale cenowym, jakości. Tutaj możliwe było dokładne zweryfikowanie tej tezy.

Prezentowanych w trakcie degustacji win była taka obfitość, że trudno byłoby skomentować każde z nich z osobna, warto jednak zwrócić uwagę na kilku producentów i kilka win, które wyjątkowo zapadły w pamięć:

Casal Monteiro to producent już znany na rynku polskim, oferujący swoje wina za pośrednictwem sklepów i kanału sprzedaży on-line Marka Kondrata. Trzeba przyznać, że poziom oferowanych win przez tego producenta jest równy i wysoki, można więc z przyjemnością degustować produkty tej firmy.

Dla mnie ciekawą ofertą była oferta spółdzielni Adega Cooperativa de Alcanhoes. Wina oferowane przez tego producenta były raczej w swej konwencji bardziej tradycyjne i rustykalne. Obecny na degustacji winemaker Joao Cruz potwierdzał, że taka jest intencja producentów. Wina, zarówno białe, jak i czerwone charakteryzowały się pewna rustykalnością, ale były bardzo smaczne i pijalne. Dodatkowo poziomy cenowe oferowane przez spółdzielnię brzmiały bardzo interesująco.

Spośród innych producentów kilka win szczególnie zwróciło moją uwagę:

Bridão D.O.C. Reserva Tejo Tinto 2013 to kupaż czterech szczepów – Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Tinta Roriz i Syrah. W nosie czuć intensywne nuty owocowe – dominują czerwone owoce – dżemu i z lekka tytoniu. W smaku wino intensywne, taniczne, choć zaokrąglone, z długim finiszem w ustach. Taniny lekko ściągające, nie wysuszające. Wino zdecydowanie do potraw mięsnych ewentualnie deski serów.

Lagoalva Barrel Selection Tinto 2013 to kupaż Syrah i Touriga Nacional. W nosie wino bogate, owocowe z nutami wanilli, skóry i pieprzu. W ustach mocny owoc, smak długi z tanicznym finiszem. Wino delikatniejsze, do baraniny lub steka z polędwicy wołowej, ewentualnie owoców morza.

Takie degustacje powinny odbywać się często – dzięki nim zarówno dystrybutorzy, blogerzy i właściciele restauracji mają możliwość zapoznania się bezpośrednio z winami i co ważne – porównania ich ze sobą. Interesujące były też podawane przy degustacji ceny – choć loco Tejo – to bardzo ciekawe.

Advertisements
Wina z Tejo – Casal Monteiro, Adega Cooperativa de Alcanhoes i inni

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s