Nowe wina Niepoorta w ofercie Atlantika

Zorganizowana w zeszłym tygodniu degustacja win Niepoorta z Douro, Dao i Bairrada pokazała, że wina tego producenta to nie tylko sam brand, ale również klasa. W zaciszu restauracyjnym miłośnicy win portugalskich mieli szansę zapoznać się z ośmioma rodzajami wina, wytwarzanymi zarówno w Douro, Dao jak i Bairradzie. Degustacji towarzyszyła prezentacja win oraz regionów, skąd wina pochodziły, okraszona opowieściami i informacjami z tak interesującego przecież kraju winiarskiego, jakim jest Portugalia.

Z degustowanych win warto zwrócić uwagę na kilka najbardziej interesujących:

VV Vinhos Velhas Branco Niepoort to Quinta de Baixo Old Vines – białe wino będące kupażem dwóch szczepów:  Maria Gomes i Bical. Rocznik 2013 był dość deszczowy, co w winie objawiło się dość wysoką kwasowością. Choć 20 miesięcy w dużych beczkach ładnie wino zaokrągliło. Wino w nosie daje nuty cytrusowe, w ustach niezwykle lekkie, krzemienno-kamienne i wysublimowane, finisz mocno kwasowy zachęca do serwowania wina do ryb, szczególnie morskich. Wino niezwykle smaczne i pijalne.

Lagar de Baixo Tinto Niepoort to wino czerwone wytwarzane z mało znanego szczepu Baga z regionu Bairrada. Rocznik 2012 dał wino o głębokiej, czerwonej barwie. W nosie wino daje mocny owoc z malinowymi nutami. W ustach wysoka kwasowość, tak charakterystyczna dla danego szczepu, finał mocno pikantny, lekko taniczny. Wino o długim smaku, znakomicie nadające się do cięższych potraw, jak np. pieczone prosię, zapiekanka mięsna lub pieczone kiełbaski. Przez swój specyficzny smak dla jednych wino to będzie niezapomniane, dla innych kwasowość może odrzucać.

Zdecydowanym królem degustacji było wino czerwone Redoma Tinto Niepoort 2013. Wino to ma głęboki wiśniowy kolor z nutami amarantu. Dwadzieścia miesięcy w beczkach nie przykryło w nosie nut śliwkowych oraz zielnych. W ustach wino pokazuje znakomity balans między owocowością i  kwasowością, mineralność, dużą taniczność i bardzo długi finisz. Wino niezwykle eleganckie, raczej do cieszenia się jego degustacją, niż popijaniem do konsumpcji. Choć w tym przypadku dania, które wypadało by serwować do niego, to np. elegancka dziczyzna.

Degustacja zorganizowana przez firmę Atlantika w restauracji Portucale. Degustację prowadziła pani Ewa Rybak.

Advertisements
Nowe wina Niepoorta w ofercie Atlantika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s