Wino do burgera

Winni blogerzy z Warszawy kolejny kolejny wieczór spędzili zmagając się z wyzwaniem – jakie wino do burgera? Tym razem były to różnorodne burgery w Taste Burger na Wilanowie, do których należało dopasować wino.

Wina zostały przywiezione przez uczestników, którzy kierowali się pełną dowolnością w ich doborze. Pojawiło się nawet wino z jabłek – Apple-Paple, ale nie znalazło ono większego uznania. Spośród innych win pełnym zaskoczeniem był z białych Bordeaux – Graves Chateau d’Archambeau, a z czerwonych argentyński Malbec Bodega la Flor, które mimo teoretycznych cech powinny pasować do burgerów ze względu na lekkość pierwszego oraz dżemowatość drugiego nie znalazły uznania w oczach zgromadzonych “burgerożerców”.

Jakie wina znalazły swoje dopasowanie? Poniżej subiektywna lista zwycięzców:

  1. Vege burger – brak zwycięzców i dopasowania wina. Żadne z białych win nie sprawdziło się.
  2. Shrimp Burger – najlepsze wino to był Riesling Zoerher Sand 1 2015.
  3. Goat Cheese Burger – Unlitro Bio Toscano 2014
  4. Bacon Burger – Cabernet Sauvignon 2DOS Escatas
  5. Cheese Burger – TiTi 2012 od Tibora Gala oraz Valpolicella Ripasso.

Poza jedzeniem i piciem takie spotkanie to również pouczająca wycieczka po smakach. Pouczająca, gdyż niektóre wina, nawet znakomite jak El Lagar de Isilla z

Ribeira del Duero nie znalazły swojego burgera i mogły jedynie służyć jako wino kontenplacyjne na zakończenie wieczoru.

Zdjęcia – Olaf Kuziemka

Advertisements
Wino do burgera

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s