Manavi Mtsvane 2013

Wyjazd do Gruzji – Adżarii – nie może obyć się bez wina. Kraj ten jest w dziwny sposób wręcz nim przesycony – wino widzi się wszędzie, zarówno do domowych posiłków, “wypasionych” kolacji w drogich restauracjach, jak i zwykłych przekąsek w ciągu dnia. Wbrew wyobrażeniom z Polski króluje w Gruzji wino białe, A Kachetia, jako główny regionalny producent, jest obecna również w Adżarii. Co nie znaczy, ze win adżarskich nie ma – o nich później.

Wizyta w restauracji rybnej wiązała się z zamówieniem potraw z owoców morza. Do nich podano Manavi Mtsvane 2013 z Teliani Valley. Manavi – region z Kachetii – dał wino o słomkowym kolorze, owocowym nosie. Świeże, lekko zaokrąglone ciało i lekko pikantne wino z drobną mineralnością na finiszu. mimo, że wino nie miało mocnej kwasowości jednak znakomicie łączyło się z rybami i mulami, łączonymi z  warzywami np. bakłażanem z czosnkowym humusem. 13% alkoholu raczej umiejętnie schowane nie przeszkadzało w jedzeniu.

Wino dość popularne, pewnie również do dostania w Polsce, raczej należy podawać mocno schłodzone.

Batumi, Gruzja,

pisał dla Was

Jerzy Robert Moskała

🙂

IMG_6852.JPG

 

Advertisements
Manavi Mtsvane 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s