Castello di Volpaia Bianco Toscana IGT 2013

Upały, które nastały w Polsce coraz częściej skłaniają smakoszy win do odchodzenia od win czerwonych na rzecz białych. Ciekawym winem jest toskańska Volpaia – białe wino produkowane w 50% z Sauvignon Blanc i 50% z Chardonnay. Szczepy, które niektórzy sommelierzy uważają nie do łączenia, dały ciekawą kombinację zarówno w nosie jak i w ustach.

Wino ma szatę w lekko zielonkawym kolorze. 13% alkoholu daje lekkie łzy, ale później nie jest on tak bardzo wyczuwalny w nosi i ustach. Zapach wina jest intensywnie owocowy – wyraziste nuty cytrusowe i kwiatowe, dające dość intrygujący bukiet. Lekka nuta wanilli wskazuje na wykorzystanie beczki, choć później nie jest wyczuwalna w smaku. Sam smak dość krótki, o średniej kwasowości, choć całość wina dobrze zaokrąglona.

 

Wino mocno schłodzone znakomicie nadaje się na upały. Źródło – zakup własny w darwina.pl.

Advertisements
Castello di Volpaia Bianco Toscana IGT 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s