Orelie rosé 2015 czyli intensywny odcień różu

Upały w Polsce lekko zelżały, ale pogoda nadal rozpieszcza największych zmarźluchów. Takie warunki pogodowe nie w sposób naturalny nakłaniają nas do picia win lżejszych, najczęściej białych. A czemu nie różowych? Może dlatego, że wina różowe kojarzą się Polakom albo ze zlewkami mieszanek win białych i czerwonych, albo z produktami lat 90-tych – landrynkowanymi sikaczami na masową skalę importowanych z dowolnych miejsc świata.

A przecież wina różowe są jednym z najbardziej popularnych trunków, szczególnie we Francji. Królują nie tylko na gorącym południu kraju – są popularne całej Francji i ich spożycie w lecie jest wielokrotnie wyższe niż białych. Produkcja tych win to oczywiście
nie jest mieszaniem wina białych i czerwonych a polega na krótkim, najczęściej kilkugodzinnym, pozostawieniu soku z czerwonych winogron, który zresztą jest najczęściej przeźroczysty, w kontakcie ze skórkami – nabierają one wtedy charakterystycznego różowego koloru.

Różowa Orelie rosé 2015 wytwarzana jest ze szczepów Gamay, Grenache, Syrah. Kolor wina to intensywny róż z fioletowymi refleksami. W nosie aromaty truskawek, agrestu, nieco wiśni. W ustach mocno owocowe, ale jednocześnie kwasowe z bardzo delikatnym pieprznym finiszem.

Wino jednych może zauroczyć innych tylko zastanowić swoją pełnią i mocną owocowością. Trudno jednak przejść koło niego obojętnie. Wino do serwowania najpewniej jako aperitif w trakcie ciepłych wieczorów lub do sałatek albo drobnych przekąsek.

Zakup własny autora w winnice.eu.

 

Advertisements
Orelie rosé 2015 czyli intensywny odcień różu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s