Grande Coteaux Bourguignons 2013

Kiedy w roku 1395 burgundzki książe Filip Śmiały uznał, że Gamay nie jest w stanie konkurować z Pinot Noir i nakazał wyciąć wszystkie winnice z tym szczepem winnej latorośli. Na szczęście Gamay ostał się w południowej części Burgundii (będącej poza zwierzchnictwem księcia) oraz w Beaujolais. Dlatego dziś część win z Cotes Bourguignons zawierają w sobie wino właśnie ze szczepu Gamay, a nie Pinot Noir.
Gamay, a właściewie gamay noir à jus blanc, jakoś w przeszłości nie bardzo przypadł mi do gustu. Pewnie, jak u wielu innych osób to skażenie stricte marketingowym projektem jakim jest Beaujolais Noveau, a po części charakterystyką win z tego szczepu – mocno owocowych, z małą ilością tanin, często też o niskiej kwasowości.
Grande Coteaux Bourguignons 2013 od Bel Air do takich się nie zalicza – zachowując cechy szczepu Gamay pokazuje również nieco “pazurków”. Kolor wina jest rubinowy, bardzo klarowny. Bukiet wyraźnie owocowo-kwiatowy – aromaty czarnej porzeczki, jeżyn mieszają się z nutami czekolady. W ustach mocna owocowość przechodząca w kwasowość i finiszem z miękkimi taninami. Tak, w tym winie są taniny, co pozwala na łączenie z potrawami, np.
pieczony drób czy duszone warzywa. Niezłe również do lżejszych serów.

Źródło wina – winnice.eu.

Jerzy Moskała

Advertisements
Grande Coteaux Bourguignons 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s