Skaramuca Dingač 2010

Choć większość win chorwackich to wina białe, wina z półwyspu Pelješac to głównie wina czerwone. Półwysep położony w południowej części dalmatyńskiego wybrzeża Chorwacji jest częstym wyborem dla turystów z Polski. Warto, by zainteresowali się przy tym lokalnymi winami, które są warte ich uwagi.

Na półwyspie króluje szczep dający wina czerwone – Plavac Mali. Sam Dingač to region półwyspu obsadzony tą winną latoroślą, zaś nachylenie stoków do 45%. Stąd bardzo silna ekspozycja na słońce dające winogrona pełne słońca. Wina z Dingača nie są zbyt znane w Polsce. Szkoda, bo są bardzo ciekawe.

Skaramuca Dingač 2010 to wino o średniej szacie. W nosie silnie wyczuwalne nuty beczkowe (wanilia, tytoń) oraz owocowe (śliwka). W ustach wino daje długi i aksamitny smak, bardzo elegancki i zaokrąglony. Wino daje zniuansowane i złożone smaki – raczej dla poszukiwaczy i odkrywców nowych, ciekawych smaków, niż po prostu do posiłków. Niemniej oprócz smakowania można pokusić się o łączenie z jedzeniem, choć z bardziej wyszukanymi potrawami mięsnymi jak kaczka na dziko czy schab ze śliwką.

Wino godne polecenia.

Dystrybutor: vinobar.pl.

Jerzy Moskała

dingac_small.png

Zdjęcie udostępnione przez dystrybutora.

 

Advertisements
Skaramuca Dingač 2010

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s