Teroldego Castelbert

Każdy, kto zwiedzał Trydent i Górną Adygę dostrzegł odmienność klimatyczną tych regionów od pozostałych Włoch. Regiony te ulokowane na samej północy kraju są również źródłem win odmiennych od swych południowych sąsiadów – często win opartych na endemicznych, nigdzie indziej nie występujących szczepów. Obok Marzemino występuje tam szczep winny Teroldego, z którego wina są czasem oznaczane czasem od równiny Campo Rotaliano mianem Teroldego Rotaliano. Szczep Teroldego jest genetycznie powiązane z Syrah, Marzemino i Lagreinem. Daje zwykle wina lekkie, o głębokiej barwie, mięsistymi garbnikami i niskiej kwasowości.

Teroldego Castelbert to wino o średniej budowie. W nosie charakterystyczny dla win z tego szczepu aromat ciemnych owoców oraz pikantnych przypraw. W ustach również nuty owocowe i pikantne, finał średniej długości z miękkimi taninami. Stosunkowo niska kwasowość sugeruje wino delikatne, choć ostre nuty pikantne raczej skłaniają do serwowania do potraw.

Wino znakomicie skomponuje się dojrzałymi serami, dziczyzną (najlepiej w postaci ragout) i polentą.

Źródło: zakup własny u dystrybutora – 6win.pl.

Jerzy Moskała

Advertisements
Teroldego Castelbert

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s