Monfort Village Carignan 2015 – wino koszerne

Zawsze musi być ten pierwszy raz. I chyba właśnie wtedy się zdarzył – całkiem świadomie z półki Auchan wybrałem wino izraelskie i do tego koszerne. A co to takiego wino koszerne? To takie, które według religijnych Żydów nie jest trefne, nieczyste. I choć koszerność odnosi się do wielu produktów spożywczych, to w przypadku wina, przynajmniej w założeniu, powinno przynieść efekty jakościowe.

No bo jeśli wino spełnia następujące warunki:

  • cały proces produkcji wina, od dbania o winne krzewy, aż po butelkowanie, był wykonywany przez Żydów religijnych,
  • winogrona można zbierać z krzaków od czwartego roku ich owocowania,
  • pomiędzy krzewami nie można uprawiać nic innego,
  • pewną, małą porcję wina należy wylać,
  • co siódmy rok winnica powinna odpoczywać,
  • wszystkie urządzenia do produkcji wina powinny być używane jedynie do win koszernych.

to pomijając pierwszy warunek o charakterze religijnym pozostałe powinny winu jedynie pomóc.

Monfort Village Carignan 2015 to wino bardzo świeże i bardzo owocowe. W kolorze głębokiego rubinu i niezbyt skoncentrowane daje w kieliszku bardzo silne nuty owocowe, głównie ciemnych owoców leśnych, choć pojawia się również korzenna wiśnia. W ustach zaokrąglone z zaskakująco wysoką kwasowości. Finał średni, głównie kwasowy – tanin nie dużo i są one wyjątkowo miękkie.

Wino bardzo przyjemne do picia, choć kwasowość wymaga towarzystwa jakiejś potrawy. Zdecydowanie będą pasowały potrawy bliskowschodnie, np. zapiekany bakłażan z serem w sosie pomidorowym.

Źródło: zakup własny w Auchan na Ursynowie. Wino polecane.

Jerzy Moskała

Advertisements
Monfort Village Carignan 2015 – wino koszerne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s