Alentejo vs Apulia w 13win

Ostatni piątek stał pod znakiem pojedynku między winami z włoskiego regionu Apulia, a winami z portugalskiego regionu Alentejo. Starcie odbyło się w 13win na warszawskiej Pradze, a pojedynek sekundowali dwaj znani blogerzy winni – Sebastian Bazylak “Zdegustowany” i Robert Dąbrowski “Nasz Świat Win”.

Region Alentejo reprezentowały wina:

  • Pousio Tinto Reserva 2012, Casa Agricola Hmr
  • Premium Vinhas Velhas 2013 DOC
  • Quatro Caminhos Tinto Reserva 2012, Casa Agricola Hmr

Region Apulia reprezentowały następujące wina z winnicy Plantamura:

  • Gioia Del Colle DOC “Red Label” 2014
  • Gioia Del Colle DOC “Black Label” 2015
  • Gioia Del Colle “Riserva” 2012

Jako pierwsze do degustacji trafiło Gioia Del Colle DOC “Red Label” 2014. To wino w 100% ze szczepu Primitivo, charakteryzuje się rubinową szatą. W nosie intensywny aromat owoców wiśni oraz ciemnych owoców leśnych. W ustach mocny owocowy smak z niewielką końcówką taniczną. Wyraźnie czuć cukier resztkowy, choć przy stosunkowo niezłej kwasowości tego wina nie przeszkadza. Wino ciekawie komponowałoby się z kiełbaskami lub żeberkami z grilla w słodko-kwaśnej marynacie.

Odpowiedzią Alentejo było Pousio Tinto Reserva 2012. Wino jest kupażem trzech szczepów: Syrah, Alicante Bouschet i Trincadeira, o mocnej, ciemnoczerwonej barwie. W nosie mocne owocowe i korzenne nuty, w ustach dominuje na starcie owoc, zaś finisz taniczny z nutami pieprznymi (to dzięki Syrah). Wino dość zaokrąglone, dzięki dojrzewaniu 6 miesięcy we francuskich beczkach. W trakcie degustacji wino aż wołało o potrawkę z duszonej wieprzowiny, bakłażanami i czerwoną papryką.

Kolejnym winem z Apulii było Gioia Del Colle DOC “Black Label”. Wino w 100% ze szczepu Primitivo, o głębokim, rubinowym kolorze. W nosie aromaty korzennej wiśni, lasu, nuty wanilli i skóry. W ustach mocny owoc, finisz taniczny, dość długi, choć taniny nie ściągające. Wino dość zaokrąglone dzięki dojrzewaniu 6 miesięcy w beczkach z serbskiego dębu. Wino do potrawki z warzyw.

Kolejnym winem z Alentejo  było Premium Vinhas Velhas 2013 DOC od Paulo Laureano. Wino jest kupażem szczepów Trincadeira, Aragonez i Alicante Bouschet. Wino o głębokiej czerwonej barwie, w nosie zapach wiśni i nieco śliwek. W ustach owoc i finał taniczny, choć taniny nie są ściągające. Wino zaokrąglone, ładnie ułożone w ustach dzięki dojrzewaniu przez 12 miesięcy w beczkach.Wino dość uniwersalne do potraw mięsnych – ja bym spróbował zaserwować je do kotlecików mielonych z szynki z kolendrą w sosie pomidorowym.

Następne wino to znów reprezentant Alentejo – tym razem Quatro Caminhos Tinto Reserva 2012. Wino o głębokim czerwonym kolorze jest kupażem szczepów Alicante Bouschet, Touriga Nacional oraz Syrah. W nosie dominują aromaty leśnych owoców, głównie jagód, oraz ziół. W ustach znakomity owocowy smak, wino zaokrąglone, z lekkim tanicznym finałem. Najlepiej zbalansowane ze wszystkich degustowanych win zdecydowanie nadawało się do wykwintnych potraw lub kontemplacji. Dojrzewanie w beczkach przez 12 miesięcy zdecydowanie ułożyło to wino.

 

Ostatnim winem z Apuli było Gioia Del Colle “Riserva” 2012. Wino w 100% ze szczepu Primitivo o głębokim rubinowym kolorze. W nosie dominują aromaty wiśni i czereśni, czuć również owoce leśne i nuty korzenne. W ustach silna owocowosć z długim tanicznym finiszem. Ciekawe, bo wino najpierw dojrzewało przez 12 miesięcy w stalowych kadziach oraz kolejne 12 miesięcy w beczkach. Wino zdecydowanie na koniec wieczoru (16,5% alkoholu to nie przelewki) do dojrzałych serów.

Według mnie z pojedynku zwycięsko wyszło Alentejo. Quatro Caminhos Tinto Reserva był winem nie do pobicia dzięki bogactwu smaków i aromatów, jak i ich odpowiedniemu ułożeniu winie. Wino godne polecenia na uroczyste kolacje.

Wina do zakupu w sklepie 13win.

Jerzy Moskała

 

Advertisements
Alentejo vs Apulia w 13win

One thought on “Alentejo vs Apulia w 13win

  1. porciak says:

    Pousio to tutaj w PT genialne wino co do jakość-cena. Podstawowe czerwone Pousio, nie Reserva, kosztuje ok. 2-3 EUR i jest świetne. Ciekawy post. Pozdrawiam.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s