VEB Nero d’Avola 2015 z Lidla

Moja zeszłoroczna wyprawa na Sycylię, dokładnie na zachodnią część wyspy, dała mi szanse na zapoznanie się z różnorodnością win tego jakże mało znanego zakątka Italii. Fakt, że olbrzymia część tych win pochodzi z bardzo popularnego na wyspie szczepu Nero d’Avola, pozwolił mi ocenić różne techniki produkcji win od popularnych, często tak garbnikowych, że miało się uczucie, jakby język był wyszorowany papierem ściernym, aż po lekkie, owocowe wina, również w kupażach z Sagiovese, Merlot a nawet Viognier.

Ostatnie Nero d’Avola z Lidla miało aspiracje odejścia od typowych win z tego szczepu – jest lekkie, owocowe o sporej kwasowości. W nosie czereśnie i śliwki, w ustach owocowość i kwasowość, brak taniczności typowej dla win z tego szczepu. W sumie wino byłoby ciekawe, gdyby nie fakt, że jest wyraźnie sztuczne – kwasowość walczy z owocowością wcale jej nie balansując. Wszystko wydaje się w tym winie nienaturalne i nie warte zainteresowania. Nie polecam.

Jerzy Moskała

Advertisements
VEB Nero d’Avola 2015 z Lidla

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s