Les Parcelles – Les Hauts – Bourgueil 2014

Pozornie Belgia jest krajem piwnym, bo wszak to właśnie tam prawie 7000 rodzajów piwa jest dostępnych wielbicielom tego trunku. Ale Belgowie lubią też wino i z racji sąsiedztwa z Francją głównie takie można znaleźć.

Od kilku lat nowością w Brukseli jest wysyp restauracji slow-food, gdzie do dań nie tylko wegańskich, ale również mięsnych, a często po prostu smacznych i przygotowywanych bez tempa Hell Kitchen serwowane są interesujące wina. Spędziłem ostatni czwartek w Brukseli, lunch w restauracji Bouchery i miałem okazję zapoznać się ze znakomitym winem, które dodatkowo diametralnie zmieniło moje postrzeganie Cabernet Franc znad Loary.

Apelacja Bourgueil położona w dolinie Loary na zachód od Tours. Les Parcelles – Les Hauts – Bourgueil 2014 to wino organiczne z certyfikatem BIO-01 w 100% ze szczepu Cabernet Franc. Szata dość ciemna z połyskami. Świetny nos – pieprz, owoc oraz nuty kwiatowe. W ustach wino pełne, bardzo świeże i jedwabiste. Niezwykle pijalne, a jednocześnie eleganckie.

Co ciekawe wino na lunch zaserwowano do ryby gotowanej na parze (nie wiem dokładnie jakiej – raczej z rodziny karpi), grillowanej papryki, humusu, sałat różnego rodzaju z lekkim dressingiem i cieciorki. No i pasowało.

Wino polecane.

Jerzy Moskała

IMG_7395.JPG

 

Advertisements
Les Parcelles – Les Hauts – Bourgueil 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s