Włoska uczta w ramach Italian Food XP

Dokładnie dziś rozpoczyna się Tydzień Południa Włoch  w restauracjach odznaczonych certyfikatem Ospitalità Italiana! Zaproszeni dziennikarze już wcześniej, bo 13 września, mieli szansę zapoznać się z potrawami Sycylii, Apulii oraz Kampanii. Do potraw serwowane były lokalne wina, których jakość i połączenie z potrawami można było dzięki temu ocenić. Siedem potraw w połączeniu z sześcioma winami dało efekt włoskiej uczty, a nad całością pieczę trzymał znany warszawski szef kuchni Marco Ghia.

Kolacja rozpoczęła się od przystawek. Zaserwowano Pasta Alici Imbottite – nadziewane anchovies oraz Focaccia Cozze Fritte – smażone małże. Anchovies cieszyło się bardzo dużym powodzeniem, nie tylko dlatego, że były serwowane na początku, ale również dlatego, że farsz w rybach, przygotowany na bazie bułki tartej, znakomicie komponował się z ostrym smakiem samych ryb. Małże w cieście, smażone w głębokim tłuszczu, znakomicie uzupełniały smak ryb.

Do przystawek serwowano wino białe – Anthilia DOC Donnafugata Sicilia. Wino to ze szczepu Catarratto charakteryzuje się słomkowym, żółtym kolorem. W nosie nuty owocowe i kwiatowe, w ustach owocowe, z lekką kwasowością, okrągłe i eleganckie. W sumie wino samo w sobie całkiem dobre, choć może nieco za ciężkie, szczególnie do małży.

 

Pierwsze danie, choć w tym przypadku dania, to pasty, czyli makarony. Pasta con le Sarde – makaron z sardynkami, Timballo di Anelletti – zapiekany makaron Anelletti oraz Fleja con la Nduja – tradycyjny kalabryjski makaron fileja z sosem z pikantnej kiełbaski n’duja.

Pierwszym winem do makaronów było Lumera rose Donnafugata – różwe wino ze szczepów Syrah , Nero d’Avola , Pinot Noir i Tannat. Wino bardwy ciemno różwej, w nosie nuty porzeczek i granatu. W ustach owocowe, świeże i miękkie z delikatnym pikantnym finiszem.

Drugie wino do makaronów to Sherazade  Nero d’Avola- Sicilia DOC. Wino o ciemnym rubinowym kolorze, w nosie bukiet porezczek, wiśni i owoców leśnych. W ustach owocowe, bogate z lekkimi mineralnymi nutami. Finisz średnio długi.

 

Drugie dania to powrót do owoców morza. Polpo al forno cona le patate to pieczona ośmiornica z ziemniakami. Zaraz po niej Calmari e Patate e mandrole to z kolei kałamarnica z ziemniakami i migdałami.

Do dań głównych wina  od innego producenta z Sycylii: COS. Frapato COS to lekkie czerwone wino o owocowym nosie i równie owocowym smaku. Z kolei wino o mocnej budowie, w nosie silne nuty owocowe, dżemowe, kawa i skóra. Smak owocowy, świeży z delikatnymi miękkimi taninami. Wino znakomite, szczególnie do cięższych potraw z południa Włoch.

Każda włoska kolacja musi kończyć się deserem. Cannoli Siciliani – sycylijskie rurkom cannoli z kremem na bazie bitej śmietany towarzyszyło Gelo di Cafe – gęsty mus o smaku gorzkiej czarnej kawy. DO deseru serwowano Donnafugata ben rye – Passito di Pantelleria DOC – słodkie wino ze szczepu Zibibbo (Muscat), znakomite połączenie z deserem. W nosie intensywne nuty brzoskwiń, fig, miodu i ziół.  W ustach harmonijnie słodkie, miękkie i świeże.

Organizator kolacji i całej akcji – Włoska Izba Handlowo-Przemysłowa – zaprezentowała zupełnie inne spojrzenie na kuchnię południowych Włoch. Obok znanej w Polsce pizzy i makaronów to właśnie owoce morza są produktem spożywczym, które od teraz będzie mi się kojarzyć z kuchnią włoską.

Jerzy Moskała

Advertisements
Włoska uczta w ramach Italian Food XP

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s