Cabernet Sauvignon z Mołdawii

Piątkowa degustacja win ze szczepu Cabernet Sauvignon w Winnice Mołdawii pozwoliła zapoznać się z winami nowych, niezależnych producentów z Mołdawii. Trzeba sobie jasno powiedzieć – Mołdawia przyzwyczaiła nas do win stylistycznie nakierowanych na klientów z Rosji – półsłodkie lub słodkie, o niewielkich ambicjach jakościowych i masowej produkcji. Chyba powoli należy odchodzić od tych przyzwyczajeń, bo na rynku pojawiają się wina od nowych producentów, którzy stawiają technologię amerykańską i stylistykę win nakierowaną na zachodnią Europę.

Pierwsze wino z degustacji to Cabernet Sauvignon od producenta Et Cetera Wines. Rocznik 2013, od 7 do 9 miesięcy w beczce z dębu amerykańskiego, wino w cenie detalicznej 45 zł. Et Cetera to położona na południowym wschodzie Mołdawii mała (200 ha!) rodzinna winnica założona przez Alexandru Luchianova. Nasady są z 2003 roku, wina są produkowane ze stosunkowo młodych krzewów, co częściowo czuć.

Wino jest w kolorze ciemnego rubinu i stosunkowo lekkiej szacie. W nosie niezwykle intensywne – mocno wyczuwalne nuty beczki – wanilia, czekolada, ale również czerwonej porzeczki, tak charakterystycznej dla szczepu Cabernet Sauvignon. W ustach nadal mocno owocowe, aromaty owocu, delikatnie taniczne i dość krótkie. Dość ciekawie zachowuje się po odetchnięciu – intensywne nuty beczkowe w nosie łagodnieją, porzeczka staje się dominująca, w ustach delikatnie owocowe i zaokrąglone acz z wyraźnym tanicznym finiszem i nutami pieprzowymi. To jest zdecydowanie wino, któremu należy dać możliwość otwarcia się – odwzajemnia się przyjemnymi nutami. Zdecydowanie do steka albo mięsa wieprzowego.

Drugim znakomitym winem degustowanym tego wieczoru było Chateau Vartely Taraboste Cabernet Sauvignon 2011.Chateau Vartely to również nowy producent na rynku mołdawskim i trzeba przyznać, z ambicjami. Winnice usytuowane są w Orhei, południowej części Mołdawii. Taraboste to wino dojrzewające 24 miesiące w beczce z dębu francuskiego, a następnie w butelce.

Wino w kolorze głębokiej czerwieni o ceglastej barwie. Szata średnio-ciżka – widać, że wino dojrzałe. W nosie aromaty czarnej porzeczki, korzennej wiśni oraz ziół. W ustach pełne i zaokrąglone, nuty owocowe i mineralne z długim tanicznym finiszem. Wino pokazuje klasę, choć spokojnie można poczekać jeszcze kilka lat, aż nabierze nut balsamiczno – oleistych i jeszcze silniejszego zaokrąglenia. Cena wina 79 zł. Wino do bardziej wyrafinowanych potraw – widziałbym je łączone z tatarem lub stekiem z polędwicy.

W sumie można powiedzieć, ze jest postęp i producenci z Mołdawii idą w dobrym kierunku. No może nie wszyscy – Cabernet Sauvignon od Cricova nie urzekał jak inne wina. Ale jest szansa, że mołdawskie wina znajdą chętnych nie tylko na niskim, ale i średnim poziomie cenowym.

Jerzy Moskała

Zdjęcia ze strony Winnice Mołdawii

Advertisements
Cabernet Sauvignon z Mołdawii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s