Rubi y Oro Crianza 2011

Zeszłotygodniowa degustacja win z winnicy Romero de Avila Salcedo w Przystanek Wino na warszawskiej Saskiej Kępie dała szansę na zapoznanie się z winami z regionu Kastylia La Mancha. Winnica Romero de Avila Salcedo jest jedną z największych rodzinnych winnic w Hiszpanii (ok. 2 200 ha upraw winnej latorośli) i położona jest w centrum Kastylia La Mancha – miejscowości la Solana. Większość produkcji jest sprzedawana jako wino stołowe, ale z areału ok 50 ha produkowane są wina podlegające apelacji D.O. La Mancha.  Spośród nich ciekawe okazały się wina z linii Rubi y Oro – zarówno Roble, jak i Crianza.

Rubi y Oro Crianza 2011 to blend szczepów Tempranillo i Cabernet Sauvignon (w proporcjach odpowiednio 85% i 15%), dojrzewający w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego przez 12 miesięcy.

Rubi y Oro Crianza 2011 prezentuje się w ciekawym, ceglasto-czerwonym kolorze. W nosie kombinacja nut owocowych – porzeczka oraz wanilli i kakao. W ustach mocno dojrzały owoc, wyraźnie zaznaczona nuta kwasowości i finał z delikatnymi taninami. Wino zaokrąglone i przyjemne w piciu. Szczególnie ciekawa była kwasowość tego wina, bo często wina z gorących części Hiszpanii (a do nich należy Kastylia La Mancha) mają tendencję do dawania win o niskiej kwasowości.

Wino dość uniwersalne do jedzenia – od gulaszu mięsnego czy warzywnego po kaczkę. W sumie całkiem smaczne.

Jak widać do wyścigu o wina jakościowe włączają się nowe regiony Hiszpanii. I dobrze – będzie ciekawiej.

Jerzy Moskała

Advertisements
Rubi y Oro Crianza 2011

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s