Iñigo Amezola Tinto 2014

Na XII Wystawie Win Hiszpańskich w Polsce zaprezentowano spektrum win hiszpańskich w różnorodnych kategoriach cenowych. Obok win stosunkowo popularnych można było znaleźć perełki i właśnie takimi perełkami były wina z Bodegas Amezola de la Mora. Zarówno czerwone, jak i białe prezentowały równy, wysoki poziom.

Historia Bodegas Amezola de la Mora sięga lat 70-tych i wczesnych 80-tych, kiedy Inigo Javier Amézola powrócił to tradycji rodzinnych uprawy winnej latorośli. Dziś bodega produkuje wina klasyczne dla regionu Rioja – świetną beczkową Viurę, czerwoną Crianzę i Reservę, ale przede wszystkim Iñigo Amezola – wino w 100% ze szczepu Tempranillo zbieranych z jednej parceli – San Quiles.

Wino spędza w beczce 14 miesięcy (beczki francuskie i amerykańskie). W nosie intensywny wiśniowy aromat z delikatnymi nutami wanilii i czekolady. W ustach równie owocowe i zaokrąglone. Sporo niuansów smakowych – nuty balsamiczne, lukrecji i cydru. Taniny miękkie, w finiszu delikatne, choć sam finisz całkiem długi. Wino znakomicie pasujące do delikatnych potraw – np. stek z tuńczyka, tatar z łososia czy polędwiczki z rusztu. Szczególnie te ostatnie w towarzystwie grillowanych cukinii i papryki. Ale również do picia solo i kontemplacji.

 

Wino bardzo nowoczesne w swojej wymowie, ale jednocześnie bardzo smaczne. Wino zdecydowanie polecam.

Jerzy Moskała

 

Advertisements
Iñigo Amezola Tinto 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s