Segreto Rosso Appassimento 2013

Włosi z południa zdecydowanie pozazdrościli tym z północy sukcesu z Amarone. Nie mają wprawdzie Corviny, ale mają Negroamaro i wykorzystując technologię podsuszania winogron produkują wina w podobnej technice, jak wytwarzane są Valpolicella Ripasso czy Amarone, ale nazywają je Apassimento.

Segreto Rosso Appassimento charakteryzuje się ciemnym czerwonym kolorem z rubinowymi refleksami. W nosie niezwykle intensywny i bogaty aromat dojrzałych owoców idący w kierunku nut dżemowych. W ustach pełne o zrównoważonej strukturze. Króluje miękki owoc, choć i pojawiają się taniny – miękkie i w finiszu delikatne.

Wino pasuje do makaronów z pomidorowymi sosami oraz dojrzewających serów. Wino polecane. Udostępnione przez Przystanek Wino na warszawskiej Saskiej Kępie.

Jerzy Moskała

Advertisements
Segreto Rosso Appassimento 2013

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s