Wina z Azienda Agricola Prà w Vinoteka 13

We wczorajszy listopadowy wieczór miałem okazję uczestniczyć w degustacji win, które choć na moment mogły przypomnieć letnie, gorące dni. Bo przecież wina SOAVE z włoskiego regionu Veneto głównie z taką pogodą nam się kojarzą. Wina z Azienda Agricola Prà w Vinoteka13 to oferta na aperitif i lekkich dziennych czy wieczornych posiłków. Bo choć nazwisko Prà kojarzy nam się głównie z winami SOAVE, to w ofercie firmy są jeszcze wina z Valpolicelli. Degustację w imieniu Graziano Prà prowadziła Valentina Adami.

Wina białe SOAVE były reprezentowane przez cztery etykiety. Jako podstawowe wino zaprezentowane zostało SOAVE Classico OTTO ’15 Prà. Wino to pochodzi z Monteforte d’Alpone, krzewy w wieku 30-60 lat rosną na glebach wulkanicznych. Wino jest wyprodukowane w 100% z odmiany Garganega (choć klasyfikacja DOC SOAVE dopuszcza do 30% innych odmian). Wino w kolorze jasno-żółte, oferuje w zapachu nuty kwiatów i białych owoców. W ustach lekkie owocowe z nutami mineralnymi, posmakami orzechowymi, średnią kwasowości i krótkim mineralnym finiszem. Wino to warto serwować jako aperitif lub do lekkich sałatek ze świeżymi pomidorami.

soave-classico-doc-otto.png

Kolejnym winem było SOAVE Classico Staforte ’14 Prà. To wino z również pochodzi z Monteforte d’Alpone i jest produkowane w 100% z odmiany Garganega. Cechą charakterystyczną tego wina jest zastosowanie techniki batonnage. Polega ona na mechanicznym, acz powolnym poruszaniu fermentującego moszczu specjalnymi łopatkami, przez co wyzwalają się w winie mannoproteiny, co uszlachetnia samo wino. Suknia wina dość lekka, w nosie delikatne nuty moreli, brzoskwini  i jabłka. W ustach wino zaokrąglone, pojawiają się nuty owoców egzotycznych oraz ziół. Finisz delikatny, wino generalnie zaokrąglone i subtelne. Zdecydowanie do delikatnych sałatek, również z udziałem białego mięsa drobiu i delikatnych serów.

soave-classico-doc-staforte.png

 

 

SOAVE Classico Monte Grande ’15 Prà to z kolei blend 70% Garganegi i 30% Trebbiano di Soave to z kolei wino wytwarzane w technice taglio sul traliccio. Polega ona na podcinaniu gron i pozostawianiu ich na krzakach z ekspozycją na słońce i wiatr. Wino po winifikacji jest przechowywane 6 miesięcy w dużych, francuskich beczkach. Wino jest nieco ciemniejsze w barwie od klasycznych wersji SOAVE. W nosie aromaty jabłek i brzoskwiń oraz ziół. W ustach zaokrąglone, dominują dojrzałe owoce, nuty mineralne i lekkie nuty migdałów. Ze względu na przechowywanie w beczce ma ono potencjał starzenia. Wino do ryb, owoców morza oraz drobiu mp. pieczonej piersi z indyka.

soave-classico-doc-monte-grande.png

SOAVE Classico COLLE SANT’ANTONIO ’12 Prà to wino w 100% ze szczepu Garganego, ale produkowane w technice sur lie w beczkach, a przechowywane w beczkach z francuskiego dębu przez 12 miesięcy. Wino o głębokim żółtym kolorze dojrzałych jabłek. W ustach złożone nuty owocowe – brzoskwinie, morele, owoce egzotyczne, nuty miodowe, cynamonu i wanilli. W ustach wino bogate, eleganckie, dominują dojrzałe owocowe i smaki miodowe z długim finiszem. Wino niezwykle interesujące, do dań z sosami truflowymi, foi gras czy makaronem z sosem carbonnara.

soave-classico-doc-colle-san-antonio.png

 

Pierwszym winem czerwonym było Morandina Valpolicella Superiore DOC ’15 Prà to wino produkowane ze szczepów Corvina, Corvinone, Rondinella oraz Oseleta. Wino o pięknym rubinowym kolorze z odcieniem fioletu. W nosie intensywne nuty perfumowe i lekko czarny pieprz. W ustach owoce, pojawiają się nuty wiśni, dżemu malinowego. Finisz średni, lekko pikantny z miękkimi taninami. Wino pasujące do zapiekanki z bakłażanów z serem feta, może risotto z mięsem lub dojrzałych serów.

valpolicella-superiore-morandina (1).png

Następnym winem była Morandina Valpolicella Ripasso DOC ’14 Prà. Technologia ripasso polega na dodawaniu do wytłoków z Amarone wina Valpolicella. W efekcie nuty z Amarone przechodzą do Valpolicelli dając wino będące pomostem między jednym i drugim. Wino ma intensywny rubinowy koler z odcieniami fioletu. W nosie aromaty wiśni i wschodnich przypraw, jak również delikatne nuty wanilii. W ustach głębokie wiśniowo-powidłowe smaki z nutkami czarnego pieprzu. Finisz średni. Wino do podsuszanych wędlin, dań z mięsnymi sosami.

valpolicella-ripasso-morandina.png

Ostatnim degustowanym winem było Amarone della Valpolicella ’10 Prà. Amarone – wino wytwarzane z tych samych winogron co Valpolicella, podsuszanych tak, że straciło 50% swojej wagi.Wino o szacie stosunkowo ciężkiej i żywym rubinowym kolorze. W nosie mnóstwo aromatów owocowych (wiśnia i śliwka), wanilii, czekolady, cynamonu i gałki muszkatołowej oraz pieprzu. W ustach niezwykle bogate, zaokrąglone z gładkimi taninami, dominują nuty owocowe, mineralne z terroir z niezwykle długim przyjemnym finiszem. Wino zdecydowanie kontemplacyjne lub do niezwykle wykwintnych potraw.

valpolicella-amarone-morandina.png

Same wina, jak i oprawa degustacyjna została znakomicie przygotowana przez Vinoteka 13. Prowadzenie przez panią Valentinę Adami było niezwykle bogate w informacje o winach, terroir, a przede wszystkim o ich producencie. Ten element autorski w winach Graziano Prà jest niezwykle widoczny.

Valentina Adami.jpg

Zdjęcie Valentiny Adami ze jej strony z Facebook. Wszystkie zdjęcia win ze strony producenta.

Jerzy Moskała

 

 

 

 

 

 

Advertisements
Wina z Azienda Agricola Prà w Vinoteka 13

One thought on “Wina z Azienda Agricola Prà w Vinoteka 13

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s