Seminarium Wina medalowe Grand Prix 2016 Magazynu Wino

Grand Prix Magazynu Wino to coroczne święto miłośników wina, które pozawala im zapoznać się z najciekawszymi winami na rynku. Seminarium prezentujące wina medalowe, przyznane przez jury składające się nie tylko z członków redakcji, ale również ekspertów rynku i sommelierów, pozwoliło zdegustować wina, którym w tym roku przyznano medale. I choć w tym roku liczba win do degustacji była spora – 30 etykiet, a czas ograniczony – średnio 3 minuty na wino – to degustacja dostarczyła uczestnikom nie tylko kulinarnych, ale i duchowych przeżyć oraz spory zasób informacji na temat samych win. A to głównie za sprawą pana Andrzeja Daszkiewicza ze swadą prowadzącego degustację, która mimo początkowych trudności organizacyjnych wraz z postępem zamieniała się z wykładu w coś na podobieństwo burzy mózgów organizatorów i uczestników. Co stanowiło zdecydowanie zaletę tego seminarium, gdyż nierzadko oceny publiczności odbiegały od ocen jury, co publiczność jasno artykułowała. Tak prezentowane oceny są,  jak wiadomo, mocno indywidualne, więc często wina uhonorowane srebrnymi medalami były wyżej oceniane od złotych medalistów. W końcu de gustibus non disputandum est.

Trudno opisać wszystkie 30 win, które podlegały degustacji, ale warto by przybliżyć kilka z nich, w ocenie niżej podpisanego wyróżniające się:

Heiligenstein Erste Lage Riesling 2014  – wino z Allram z Austrii, które zajęło drugie miejsce wśród win białych w przedziale 51 – 100 zł udowodniło, że Rieslingi rządzą. I wcale nie zawsze tylko te z Alzacji. Heiligenstein Erste Lage to wino mocno owocowe o nutach brzoskwini i agrestu. W ustach delikatne, choć o długim, owocowym smaku. Delikatna kwasowość predestynuje je do dań z cielęciny lub drobiu.

Les Clos 2014 Chablis Grand Cru od Christian Moreau zdobył srebrny medal w kategorii win białych open, ale pokazał potęgę win z Chablis. Wino w nosie prezentowało delikatne nuty jabłka i cytrusów wraz z nutami kwiatowymi. W ustach mineralne ze znakomitym balansem owocowości i kwasowości z długim finiszem w ustach. Wino do owoców morza lub sałatki Cezara.

Gardacho Crianza 2010 Navarra od Saenz-Olazabal to z kolei zwycięzca w kategorii win czerwonych do 50 zł. Wino w cenie 38 zł pokazuje znakomitą relację jakości do ceny. Wino w kolorze ciemno-rubinowym z poblaskami granatu. W nosie nuty leśne i ciemnych owoców. W ustach wino zrównoważone, taniczne o średnio-długim finiszu. Wino znakomite do pieczeni wieprzowej lub grillowanych mięs.

Vigneto Bucrchiale 2011, Chianti Rufina Riserva to z zwycięzca w kategorii Najlepsze wina czerwone OPEN. Co ciekawe wino to w cenie 139 zł zdystansowało ulokowane na 3 miejscu Brunello w cenie 259 zł. Wino o głębokiej granatowo-rubinowej sukni. W nosie aromaty wiśni, dojrzałych śliwek, wanilii i tytoniu (to wynik dojrzewania we francuskich beczkach 225 l.). W ustach eleganckie, zbalansowane, w smaku dojrzałe, czerwone owoce, nuty wanilii i czekolady. Finisz długi, wytrawny, taniny miękkie, delikatne. Wino znakomite do wykwintnych dań na bazie dziczyzny.

Mnie najbardziej w pamięci pozostało wino w kategorii Najlepsze wina słodkie. Złotym medalistą okazał się tokaj, Eszter Cuvee 2011 od Zoltana Demeter. Wino o pięknym, bursztynowym kolorze. W nosie aromaty miodu i suszonych owoców. W ustach smak skórki pomarańczowej, miodu, egzotycznych owoców, herbaty i nut orzechowych. Wino znakomicie rozkłada się w ustach i urzeka pięknym smakiem. Wino do deserów lub serów pleśniowych – świetne na zwieńczenie kolacji.

Wszystkie wina nagrodzone medalami pokazały poziom, a degustacja ich była czystą przyjemnością. Dzięki organizatorom za to seminarium.

Jerzy Moskała

 

Advertisements
Seminarium Wina medalowe Grand Prix 2016 Magazynu Wino

3 thoughts on “Seminarium Wina medalowe Grand Prix 2016 Magazynu Wino

  1. Jeśli w kategorii najlepszych win czerwonych trzy pierwsze miejsca zajmują wina włoskie to ja mam poważne wątpliwości czy rzeczywiście Grand Prix Magazynu Wino “pozawala zapoznać się z najciekawszymi winami na rynku” raczej to jest przejaw zupełnego skrzywienia tzw lobby włoskim w naszym małym światku wina w Polsce.

    Like

    1. Podaję zwycięzców Grand Prix Magazynu Wino dla win czerwonych:

      1. W kategorii win do 50 zł – Gardacho Crianza 2010, Navarra, Saenz-Olazabal – wino z Hiszpanii.
      2. W kategorii win od 51 do 100 zł – Ramnista 2012, Naoussa, Kir-Yanni – wino z Grecji.
      3. W kategorii OPEN – wspomniane przeze mnie Vigneto Bucrchiale 2011, Chianti Rufina Riserva. I rzeczywiście pozostałe dwa wina w tej kategorii są z Włoch, ale w kontekście innych wyników Grand Prix, np. win białych, nie jestem w stanie zgodzić się z oceną, że wystąpiło jakieś “skrzywienie tzw. lobby włoskim”.

      Like

      1. Toteż napisałem że w kategorii najlepszych czerwonych w Polsce. Jesli zdaniem Magazynu wino najlepsze wina czerwone dostępne w Polsce to Chianti, Barolo i Brunello to moim zdaniem cos jest nie tak z tym jury, moim zdaniem skrzywienie włoskie jest ewidentne. Jestem na bank pewien że oni nawet nie pili najlepszych win francuskich, australijskich czy z RPA dostępnych w Polsce.
        Zresztą nie chodzi mi tylko o to że Prange-Barczyński i spółka ewidentnie preferują wina włoskie nad inne ( czerwone) ale w ciemno mozna rok do roku przewidzieć że nagrody dostaną jeśli chodzi o czerwone to włoskie, jeśli chodzi o białe wytrawne to Rieslingi a słodkie to Tokaje.
        Gusta tego jury są przewidywalne jak kalendarz.

        Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s