Gęś, gęś, gęś i Côtes du Roussillon Villages Terroir La Baume

11 Listopada to nie tylko Świętego Marcina, Narodowe Święto Niepodległości, dzień, kiedy można i należy wywiesić biało-czerwoną flagę oraz dzień wolny od pracy. To również dzień świętowania polskiej kuchni z jej jedną z wielu zapomnianych, ale ostatnio bardzo popularną potrawą jaką jest gęś. Owsiana. Polska. I choć winni blogerzy zalecają do gęsiny wina młode i lekkie, jak Zweigelt czy Blauburgunder ja do pieczonej gęsi, w końcu dość tłustej potrawy, nade wszystko preferuję wina z Langwedocji. Nie do końca wiem czemu – czy jasne skojarzenia  z pobratymczą gęsi kaczką serwowaną z jabłkami czy pomarańczami i jej silne powinowactwo z kaczką z Nimes, czy słodycz gęsiego mięsa i jej ciężkiego tłuszczu wręcz domagająca się win mocno zbudowanych, z odpowiednią ilością alkoholu – dość, że gęś z langwedockim winem stała się dla mnie naturalną parą.

W tym roku zaraz obok, a w zasadzie za pieczoną gęsią będącą królową stołu, pojawiło się Côtes du Roussillon Villages Terroir La Baume rocznik 2012, efekty wyprzedaży sprzed kilku miesięcy z 6win.pl. Wino o solidnej, 14% zwartości alkoholu, jest klasycznym dla tego regionu kupażem 3 szczepów – Syrah, Grenache i Carignan. Szata wino solidna, o głębokim czerwonym kolorze. Dzięki dojrzewaniu w beczce w nosie nuty owocowe mieszają się z wanilią, w ostach potężny smak owoców, solidna kwasowość i taniny predestynują wino do potraw tłustawych, takich właśnie, jak pieczona gąska. Której może na tym etapie już wszystko jedno, z czym będzie spożywana, ale spożywającym wręcz przeciwnie.

Nasi przodkowie mawiali: “Na Marcina gęś na stole, którą nade wszystko wolę.” Nie wspominali o winie, które rzecz jasna towarzyszyło posiłkom w sposób naturalne. Wraz z komunizmem zniknęło święto, gęś i wino, pojawiły się produkty “świętopodobe” w postaci 1 maja, kaszanki i wódki pitej w szklankach, ale na szczęście po latach gąska wróciła. I to w dobrym towarzystwie.

Jerzy Moskała

Advertisements
Gęś, gęś, gęś i Côtes du Roussillon Villages Terroir La Baume

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s