Fulvio Bressan w Wine Corner

W ostatni piątkowy wieczór w Wine Corner zawitał charyzmatyczny producent win z włoskiego regionu Friuli-Wenecja Julijska Fulvio Bressan. W zasadzie nie sposób przy tej okazji nie wspomnieć jego małżonki, Jeleny, gdyż z opowiadania i rozmów wynikało wprost, że jest nie tylko “małżonką swego męża”, ale jej udział w produkcji win Bressan jest nie do przecenienia. To był zdecydowanie wieczór opowieści, rozmów i degustacji, dokładnie w tej kolejności, bo i opowieści Fulvio i Jeleny były równie smakowite, jak ich wina.

Winnice Bressan sięgają swoją historią do początków XVIII wieku, a Fulvio jest winiarzem w 9 pokoleniu. Uprawy winnicy to ponad 20 hektarów nasadzeń w dolinie rzeki Isonzo. Uprawa w wykonaniu Fulvio to swoisty dobór technik, które z jednej strony są najbardziej tradycyjne, z drugiej zaś czerpie pełnymi garściami z nowoczesności. Ale głównie tradycja jest tym czynnikiem, którym kieruje się w uprawie i winifikacji tworząc wina specyficzne i urzekające swą odrębnością i silnym odzwierciedleniem lokalnego terroir. Wśród technik tradycyjnych należy zwrócić uwagę na przywiązanie do endemicznych odmian, odrzucenie stosowania sztucznych nawozów i chemicznych środków do ochrony roślin czy fermentacja na rdzennych drożdżach. Do nowoczesnych selekcja gron czy eksperymenty z różnego rodzajami beczek do starzenia win.

 

Zdecydowanie do najciekawszych win należy zaliczyć wina Bressana ze szczepu Schioppettino, znanego również jako Ribolla Nera. Wino to ma barwę mocno rubinową z lekkimi, fioletowymi połyskami. Aromat tego wina to mocny owoc – owoce leśne – i silne, niezwykle wyraziste zioła. Właśnie te aromaty ziół wyróżniają te wina od innych znanych mi win. W ustach wino owocowe, jedwabiste z silną kwasowością. Wino zdecydowane do zdecydowanych, można rzecz nawet tłustych potraw mięsnych.

Winem, które zdecydowanie najbardziej przypadło mi do gustu było wino ze szczepu Pinot Nero. Wino ma barwę głębokiej czerwieni, choć jest stosunkowo lekkie. Oferuje niesamowite aromaty owoców leśnych, dymnych. W ustach pełne, z silnymi nutami tanicznymi i dużej kwasowości. Przepyszne jako połączenie z daniami z gęsi lub kaczki, albo dziczyzny.

 

Fulvio Bressan ma filozofię sprzedaży swych win dopiero po 4 – 5 latach od zbiorów. Wina dojrzewają w różnych rodzajach beczek – głównie z dębu slawońskiego – choć stara się eksperymentować z beczkami z drewna dzikiej wiśni. Wina są już winami w pełni dojrzałymi, choć ich potencjał starzenia łatwo można określić nawet na dziesiątki lat.

Jerzy Moskała

Advertisements
Fulvio Bressan w Wine Corner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s