Nowa twarz Rumunii – degustacja Magazynu Wino

W ostatni czwartek w warszawskim hotelu Gromada Airport odbyła się degustacji win rumuńskich, zorganizowana przez Magazyn Wino. I choć degustacja zgromadziła znacznie mniej, niż planowano producentów i dystrybutorów in na Polskę, to jednak wykazała w sposób jednoznaczny, że Rumunia potrafi i produkuje wina jakościowe, które znakomicie mogą konkurować na poziomie “średniej półki” w Europie. To szczególnie dobra wiadomość dla konsumentów, którzy będę mieli szansę na większy wybór win niż dotychczas, dobra wiadomość dla nas – winnych entuzjastów, dobra wiadomość dla eno-turystów, gdyż winni producenci deklarowali chęć przyjmowania wizyt turystycznych i prezentowania firm i swoich produktów. Co zresztą znakomicie w czasie współgrało w targami turystycznymi TT Warsaw, gdzie Rumunia w tym roku była krajem partnerskim i poza ofertą turystyczną, folklorem, promowała się znakomitymi winami znanego już w Polsce producenta Vinarte.

Co niezwykle ważne prezentowane przez wystawców wina prezentowały równy, wysoki poziom. Co ciekawe nie tylko ogólnoeuropejskie szczepy były prezentowane, ale również lokalne, endemiczne. Oczywiście królowała Fetească Neagră, najbardziej znany rumuński szczep endemiczny (znany również z win mołdawskich) ale również wina ze szczepu Negru de Drăgăşani, występujący w kupażach Novac czy wreszcie wśród win białych Fetească Albă pokazywały się z bardzo dobrej strony.

Z win, na które w szczególności zwróciłem uwagę były następujące:

Pinot Gris o Liliac, producenta z Transylwanii, niezwykle dojrzałe wino prezentujące złożoność smaków owoców, kwiatów i mineralności. Wino to stanowi dowód, że przy odpowiednim terroir oraz w rękach dobrego winiarza szczep ten potrafi dawać znakomite wina, jakościowo znacznie odbiegające od znanej włoskiej wersji Pinot Grigio.

Ciekawą propozycję win miało Domeniile Ostrov. Producent ten, bazujący głównie na szczepach międzynarodowych, zdecydowanie kierował się w stylistyce win w kierunku Francji. Naiada Syrah to wino z ich oferty znakomicie przypominające wina z południa Francji – mocne nuty owoców, kwiatów, tytoniu. W ustach niezwykle zbalansowane owoce z kwasowością z nutami przypraw i grzybów.

IMG_8206.JPG

 

Na stanowisku dystrybutora Hyba Wino dostępne były wina producenta Viile Matamorfosis, a spośród nich wino z klasycznego dla Rumunii szczepu – Fetească Neagră – wino już wkrótce dokładniej zostanie opisane.

 

Spośród innych producentów warto wyróżnić znaną na polskim rynku firmę Vinarte. Wśród win dostępnych z jej oferty warto było zwrócić uwagę na Prince Matei – wino ze szczepu Merlot, Nedeea – kupaż endemicznych szczepów Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Novac oraz Cuvee D`Excellence – wino ze szczepu Sauvignon Blanc. Wina znakomite, prezentujące w swoich przedziałach cenowych niezwykle wysoki poziom wykonania i jakości.

Oczywiście poza wymienionymi producentami można był degustować wina od producentów Jidvei  – producenta win wyższej jakości, Domeniul Bogdan – prezentującego wina bardziej popularne i o niższym profilu cenowym, a jednocześnie o dobrej jakości, czy Cotnari – jednego z największych producentów. Wina te miejmy nadzieję szybko znajdą się na polskich stołach.

Jerzy Moskała

Advertisements
Nowa twarz Rumunii – degustacja Magazynu Wino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s