Gambero Rosso – degustacja win

 

Piątki w ostatnich miesiącach kojarzą nam się z interesującymi degustacjami. I tak było w ostatni piątek, gdzie Magazyn Wino już po raz kolejny pozwolił dziennikarzom, blogerom i przedstawicielom branży na degustację win, które w ocenie prestiżowego włoskiego magazynu Gambero Rosso zasłużyły na nagrodę. Przy tej okazji zorganizowane seminarium, które opiszę w oddzielnym poście.

Na degustacji, choć z pewnym opóźnieniem pojawili się następujący producenci:
Bellavista, Contadi Castaldi, Cantina Tudernum, Castelsina, Colpaola, Fattoria Pogni, Felline, Fèlsina, La Guardiense, I Campi, Marchetti, Marotti Campi, Paolini
Petra, Poggio le Volpi, Produttori Manduria, Torrevento.

Spośród degustowanych wina warto było zwrócić uwagę na następujące:

Wina z Kampanii – w sumie nieznane w Polsce (jak wiadomo dominują wina z Apulii, Toskanii, Veneto i Piemontu) – zaprezentowały się znakomicie, zarówno jako białe, jak i czerwone. Ujmujące była zwłaszcza Falanghina del Sannio Janare 2015 od La Guardiense – białe wino o znakomitym bukiecie, pełnym świeżości w smaku i długim, pysznym finiszem. Oprócz niego znakomite Aglianico – szczep mało znany w Polsce, a stający się coraz bardziej popularny w świecie.

Białe wina z Marchii to również silny punkt degustacji. Dwa Verdicchio od Tenuta di Tavignano oraz od Colpaola to wina pokazujące różne style win z tego samego regionu, lecz z różnych lokalizacji. Pierwsze z nich o mocnej owocowości i silnej kwasowości, drugie zaś  o mocnych, kwiatowych nutach i subtelnych nutach smakowych.

Z win czerwonych niezwykłe wino Etna Rosso 2012 od Cantine Paolini, blend 80% Nerello Mascalese i 20% Nerello Capuccio o wspaniałym owocowym zapachu, mocno mineralnym smaku i doskonałych taninach pokazało siłę tego sycylijskiego regionu.

Nie sposób nie wspomnieć o ulubionym szczepie Polaków – Primitivo. Primitivo di Manduria Lirica 2013 od Produttori Vini di Manduria to ciekawe wino o mocnych aromatach dżemowych, silnym owocowym smaku i mocnym alkoholu. Idealne na krótkie grudniowe dni, szczególnie do bigosu.

Win można mnożyć, ale Gambero Rosso po raz kolejny pokazało wysoki poziom win włoskich.

Jerzy Moskała

Advertisements
Gambero Rosso – degustacja win

One thought on “Gambero Rosso – degustacja win

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s