Seminarium Nowa twarz Rumunii

Seminarium Nowa twarz Rumunii, prowadzona w trakcie degustacji win rumuńskich przez redaktora naczelnego Magazynu Wino, Tomasz Prange-Barczyńskiego, miała na celu nie tylko usystematyzować wiedzę o Rumunii jako kraju winiarskim, ale również na przykładach wskazać rozwój producentów i ich pracę nad produkcją win jakościowych konkurujących na rynku europejskim. Trzeba przyznać, że Rumunia jako producent rozwija się niezwykle sprawnie i poprzez swoich czołowych producentów stara się dostarczać wina wysokiej jakości. Dodatkowo seminarium miało na celu przybliżyć wina ze szczepów endemicznych, takich jak Fetească Albă , Fetească Neagră czy Negru de Drăgăşani.

Degustacja obejmowała 10 win od różnych producentów – zarówno tych znanych jak Cotnari czy Vinarte, jak i zupełnie nowych na polskim rynku. Spośród zdegustowanych na kilka z nich warto było zwrócić uwagę:

Domenille Blaga Fetească Regală 2014 – wino o słomkowej barwie, ciekawych, orzeźwiających nutach zapachwych, długim owocowym smaku, niezłej kwasowości i lekko pikantnym finiszu. W sumie wino ładnie zbudowane znakomite do lekkich dań z kurczaka.

Lliliac Fetească Albă Fetească Regală 2014 – wino o jaśniejszej barwie, mocnych owocowych nutach zapachowych, długim owocowym smaku i wysokiej kwasowości, bardzo orzeźwiające. Wino do sałatek i ryb.

Domeniul Bogdan Fetească Neagră 2015 – wino o mocno czerwonym kolorze, owocowych nutach zapachowych – dominująca czerwona porzeczka, ale również wanilii, korzenne. W ustach owocowe o solidnej kwasowości. Wino do steka.

Vinarte Nedeea 2013 to kupaż endemicznych szczepów Fetească Neagră, Negru de Drăgăşani, Novac – wino o mocno czerwonej, prawie czarnej barwie, nutach zapachowych owocowych, czekoladowych i kawowych, w smaku ładnie zbalansowane owoce z kwasowości. Wino o finiszu mocno tanicznym z lekkim finałem pieprznym. Wino do dań mięsnych np. z rusztu,

Metamorfosis Negru de Drăgăşani 2014 to z kolei eleganckie wino o pięknym głęboko-czerwonym kolorze. Nuty zapachowe czerwonych owoców, czekolady, może nieco bekonu nuty dymne. W ustach mocno owocowe, znakomity balans z kwasowością, finisz taniczny, taniny lekko ściągające. Wino do steka z antrykotu.

 

W sumie całość win prezentowała całkiem wysoki poziom jakościowy, szczególnie wina czerwone. Zdecydowanie warto śledzić rozwój winiarstwa z Rumunii – to trochę taki “przyczajony tygrys”.

Jerzy Moskała

 

 

Advertisements
Seminarium Nowa twarz Rumunii

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s