Seminarium Gambero Rosso

Na 30-lecie słynnego włoskiego przewodnika po winach Vini d’Italia Gambero Rosso we współpracy z Magazynem Wino zorganizowało degustację i seminarium prezentujące najlepsze wina Włoch. Seminarium prowadzone przez redaktora naczelnego Magazynu Wino Tomasza Prange-Barczyńskiego oraz przedstawiciela wydawcy Gambero Rosso. Z przyczyn oczywistych trudno byłoby opisać wszystkie 19 degustowanych na seminarium butelki, ale warto skupić się przynajmniej na kilku, tych najbardziej niżej podpisanego interesujących:

Franciacorta Brut Alma Grand Cuvee od Bellavista z Lonmbardii – wino wytwarzane metodą tradycyjną stanowiące całkiem niezłą włoską konkurencję wobec francuskich sampanów. Wino wytwarzane w 77% z Chardonnay, 22% z Pinot Noir i 1% z Pinot Bianco z krzewów 20-50 letnich , 4 miesięcy na osadzie, 35% kupażu przebywało w beczkach. W nosie piękne nuty owocowe i kwiatowe, w ustach piękne nuty owocowe, finisz wytrawny. Jako wino musujące bardzo mnie przekonało (choć nie jestem wielkim ich fanem).

IMG_8240.JPG

Falanghina del Sannio Janare 2015 od La Guardiense z Kampanii – wino z niezwykłym charakterem o znakomitym bukiecie pełnym owoców i kwiatów. W smaku niezwykle świeże, ze znakomitym balansem owocowości i kwasowości, o długim pysznym finiszu. Nie bardzo wiem, jak tak daleko na południu Włoch można wytwarzać tak ożywcze wina.

IMG_8241.JPG

Grechetto di Todi 2015 od Tudernum z Umbrii – to przede wszystkim wino mocno odbiegające od innych win białych. Gęste, o mocno słomkowym kolorze z przebłyskami zieleni. W nosie niezwykle interesujące nuty ziół, w ustach podsuszone owoce – morelki i brzoskwinie, finisz o sporej kwasowości z lekką nutą taniczno-pikantną. Wino lekko oleiste doskonale nadające się do ryb czy białych mięs.

IMG_8248.JPG

Z win czerwonych, poza wspomnianą już wcześniej przeze mnie Etna Rosso 2012 warto zwrócić uwagę na Chianti Riserva 2010 od Felsina. Z Chianti bywa różnie – z apelacji tej trafiają na rynek polski wina nierówne – ale to wino akurat było wyśmienite pokazując klasę Chianti. Wino w 100% z Sangiovese, kolor rubinowy. W nosie ostre nuty kwiatowe i leśnych owoców. W ustach wino intensywnie owocowe, z nutami przypraw, bardzo delikatnymi taninami. Ładnie zaokrąglone.

IMG_8251.JPG

Warto było też zwrócić uwagę na wina z Apulii, które chyba powoli zaczynają zdobywać popularność i być doceniane również przez włoskich krytyków. Piszę również, bo przecież Prymitivo stało się najpopularniejszym włoskim inem w Polsce, chyba głównie przez fakt znakomitego parowania z klasycznym produktem polskiej kuchni – bigosem.

 

Rubinowy, z drobnym tonalności i intensywności. Ostre nos z nutami kwiatów, dzikich jagód i odcieni mineralnych. Nuty przypraw i ostry owoce na podniebieniu, z pewnym siebie, ale giętkimi taninami i imponującą strukturę i rasy.

Jerzy Moskała

IMG_8241.JPG

Advertisements
Seminarium Gambero Rosso

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s