Szampany od Moutard w Vins de France

Piątkowa degustacja szampanów w Vins de Frans to kolejny dowód tezy, że aby docenić dobre wino, trzeba go spróbować. W tym przypadku tym winem były szampany, od producenta Moutard z Boxeuil w Côte des Bar. Chwali on się dziedzictwem sięgającym XVII wieku, zaś produkcją szampanów, a jakże, sięgającą wieku XIX. Lecz nie tyle historia i dokonania rodziny powinny mówić o produktach, ale same wina.

Spośród 6 degustowanych szampanów 3 najbardziej zapadły mi w pamięć – zresztą były to trzy pierwsze:

Brut Grande Cuvée – to szampan w 100% z Pinot Noir. Był dla mnie pewnego rodzaju nowością, bo szampany w 100% Pinot Noir zawsze kojarzyły mi się z wersjami różowymi szampanów. Tu szampan w rzeczywistości biały, bez cienia różu, wykonany rzecz jasna metodą tradycyjną, 36 miesięcy leżakował w butelce. W nosie interesujące i ożywcze nuty owocowo-kwiatowe i tostowo-maślane. W ustach niezwykle ożywczy, może nieco dziki, acz bardzo interesujący. Cukier w wysokości 10g/l prawie niewyczuwalny.

Cuvée des 2 Soeurs – to z kolei szampan. przy produkcji którego została wykorzystana metoda Solera. Polega ona na frakcyjnym, krzyżowym mieszaniu różnych wiekiem partii wina w celu otrzymanie jednorodnego i cechującego się właściwymi dla danego typu wina cechami aromatyczno-smakowymi. W tym przypadku, podobnie jak to ma miejsce przy sherry, wina z różnych roczników są ze sobą w odpowiedni sposób mieszany by uzyskać odpowiedni efekt smakowy, prawie niezmienny w czasie. Cuvée des 2 Soeurs to szampan 2 szczepowy – 50% Pinot Noir, 50% Chardonnay. W nosie daje nuty lekkokwiatowe, nieco perfumowe, w ustach delikatny smak owocowy, dzikich śliwek. Szampan niezwykle odświeżający.

Brut Grande Réserve “Champ Persin” to szampan w 100% wyprodukowany ze szczepu Chardonnay. Szampan delikatny, wręcz wytworny, o stosunkowo niedużej kwasowości przy poziomie cukru 10g/l. W nosie eleganckie nuty kwiatowe. w ustach bardzo delikatne nuty owocowe i mineralne o długim, interesującym smaku. Wino wysublimowane – zdecydowanie na eleganckie przyjęcia w świetnym gronie.

Zarówno powyższe, jak i inne prezentowane szampany pokazały klasę tych produktów z Francji. Może nie co dzień lub co tydzień, ale na świetniejsze okoliczności warto zainwestować w prawdziwego szampana by cieszyć się jego niezwykłym smakiem.

Jerzy Moskała

Advertisements
Szampany od Moutard w Vins de France

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s