Chleb, oliwa i wino

Piątkowa degustacja oliwy z regionu Estepa w Win Co było nie tylko szansą na spróbowanie jednych z najlepszych hiszpańskich oliw, ale zapoznanie się też z sposobem produkcji, klasyfikacją i sposobami oceny jakości oliwy. I okazuje się, że gwarancja pochodzenia, podobnie jak w przypadku win, ma olbrzymie znaczenie przy szukaniu oliwy o wysokiej jakości. Podobnie jak sposób wytworzenia (określany unijnymi standardami Extra Virgin, Virgin i Olive Olio) oraz termin przechowywania pozwala konsumentom na wyszukiwanie oliwy świeżej, z gwarancją pochodzenia i odpowiednim poziomem jakości. Dodatkowo, choć już po zakupie, można podobnie jak w przypadku win oceniać oliwę organoleptycznie, próbując.

Dlaczego to jest tak ważne? Oliwa, podobnie jak wino, niesie ze sobą nie tylko wartości energetyczne (do spożywania na zimno czy smażenia), ale również wartości zdrowotne, które od tysięcy lat są znane w Basenie Morza Śródziemnego, a od kilku wieków również na całym świecie. Codzienne spożywanie wysokiej jakości oliwy i dobrego wina to część diety śródziemnomorskiej, określanej jako najzdrowszej. Szczególnie dla nas – zestresowanych i zagonionych Europejczyków.

Oleoestepa to marka hiszpańskich oliw, które nie tylko dają gwarancję jakości i smaku, ale również źródła pochodzenia. To niezwykle istotne, bo na rynku oliwy w Europie, podobnie jak na rynku winnym, mamy do czynienia z próbami fałszowania produktów zarówno ze względu na jakość jak i źródło pochodzenia. Oliwa z państw Maghrebu trafia szeroką falą do Europy i jest często sprzedawana jako produkt europejski. Nieuczciwi producenci potrafią mieszać oliwy różnej jakości, by zwiększać zyski. Gwarancja źródła pochodzenia ma w tym przypadku znaczenie. I ta jest w przypadku Oleoestepa, oliwy honorowanej medalami w Hiszpanii i Europie.

Chleb, oliwa i wino. Produkty znane ludzkości od tysięcy lat. Proste, a jednocześnie uniwersalne. I bardzo zdrowe. Idą w parze nie tylko na degustacjach, ale też w domowych kuchniach. Warto dbać o ich jakość. A na degustacji oliwy z Estepa wspaniale współgrały z winami z Navarry.

Jerzy Moskała

Advertisements
Chleb, oliwa i wino

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s