Gal Tibor Fuzio do karpia

Miłośnicy win w Polsce co roku w okresie Świąt Bożego Narodzenia zastanawiają się nad tym samym zagadnieniem – jakie wino serwować do karpia. Oczywiście zagadnienie to może być rozbijanych na szereg pod-zagadnień – smażonego, pieczonego, w galarecie itp. Ale kwestia, choć może wydać się trywialna, wcale prosta nie jest, bo wprost uzależniona od preferencji jedzeniowych i winnych.

W tym roku tytułem testu badałem proste połączenie – karp smażony w panierce, a do niego wino Fuzio od Tibora Gala. Jak wiadomo ten węgierski producent win z Egeru lubi eksperymentować z kupażami win białych, a Fuzio to jego jeden z jego produktów z wyższej półki. Jest to kupaż szczepów Viognier, Reński Riesling, Szürkebarát (vel Pino Gris) oraz Tramini, dojrzewający w węgierskich beczkach przez 15 miesięcy. Rocznik 2012 to już czteroletnie wino, co szczególnie dla win białych oznacza dojrzałość.

Wino po otwarciu i odetchnięciu daje ciekawą kompozycję zapachów: zapach kwiatów, ale też nuty banana, mango oraz nuty wanilii pochodzące z beczki. Struktura wina średnia, lekko oleista, o złotawym odcieniu. W ustach wino mocno owocowe z silnymi smakami beczkowymi. Kwasowość lekko wycofana, acz obecna.

A jak z karpiem? Wino sprawdziło się bardzo dobrze, choć powinno być serwowane raczej mocno schłodzone. Wyraźnie wino z wpływem szczepu Viognier pasuje do tłustych ryb, takich jak karp, a nuty smakowe dopełniają smażoną rybę. A zatem pasuje.

Mój wcześniejszy opis wina można znaleźć tutaj, na stronach producenta znajduje się tutaj, zaś dystrybutora tutaj.

Wino ze Składu Win Fort Okęcie – winnice.eu. Wino warte polecenia.

Jerzy Moskała

Advertisements
Gal Tibor Fuzio do karpia

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s