A jak Albariño

Szczep Albariño jest przez niektórych uznawany za króla win białych w Hiszpanii. Nie tylko ze względu na swoje niewątpliwe walory smakowe, ale również na zasadniczą różnice smakową w porównaniu z innym hiszpańskimi winami białymi. A wynika to nie tylko z cech samego szczepu, ale również klimatu regionu, w którym jest uprawiany. Albariño jest uprawiany w hiszpańskiej Galicji, głównie przy granicy z Portugalią w regionie Rias Baixas. Sam region to ok. 5 tys ha nasadzeń, a Albariño  dominuje na tym obszarze. Obecnie wina z tego regionu są niezwykle modne, a zawdzięczają swoją karierę cechą tych win – mocna budowa, mocne nuty cytrusowe połączone z nutami mineralnymi, czasem wręcz słonymi, predestynują te wina do podawania z rybami i owocami morza.

Aquitania Travieso Albariño 2015 z Rias Baixas to wino odpowiadające typowym cechom tego szczepu. Wino średni ciężki o słomkowym, z nutami zieloności kolorze. W nosie dominują nuty brzoskwini, choć zaraz za nimi pojawiają się nuty cytrusowe oraz lekka słoność. W ustach wino w pierwszym kontakcie pojawiają się nuty owocowe, by za chwilę wyraźna kwasowość podrażniała kubki smakowe. Do tego wyraźny słonawy smak kojarzy się z oceanem.

Wino dość krótkie, jak na swoją cenę (ponad 30 złotych), zdecydowanie do podawania do potraw z owoców morza, ryb. Ja bym je z chęcią widział z pieczonym dorszem w warzywach.

Wino dobre. Zakup własny w Auchan.

Jerzy Moskała

Advertisements
A jak Albariño

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s