B jak Bobal

Słyszeliście o Bobalu? Może się zdarzyć, że nie, choć jest to szczep winnej latorośli, który zajmuje jedno z czołowych miejsc w Hiszpanii wśród odmian czerwonych. Pewnie wszyscy słyszeli o Tempranillo, Garnacha, Monastrell, ale Bobal? A szkoda, bo wina produkowane z tego szczepu, najczęściej w regionie Walencja, dają ciekawe wina o intensywnym kolorze, mocno owocowe, choć z niezłą kwasowości i dużą ilością miękkich tanin. A zatem niezły start dla win podstawowych, ale i dla jakościowych też potencjał. Wina ze szczepu Bobal mogą stać się nowym graczem na rynku win hiszpańskich, zaś region Utiel-Requena, gdzie ten szczep jest popularny, być może przystąpi do konkurowania z takimi tuzami jak Rioja czy Ribera del Duero.
Academia de los Nocturnos Bobal 2016 od Pago de Tharsys to świeżutkie, młode wino wyprodukowane właśnie ze szczepu Bobal. Wino ciało ma lekkie o intensywnym czerwonym kolorze. W nosie dominują nuty czerwonych owoców, lekkie nuty kwiatów i ziół. W ustach bardzo ładny owocowy smak szybko wzmocniony kwasowością ze średnim finałem miękkich tanin. Wino lekkie i przyjemne, niemniej trzeba dać mu szansę nieco odetchnąć.
Wino degustowałem do kaczki w pomarańczach – całkiem nieźle się sprawdziło. Samo wino nieco mnie zaskoczyło – spodziewałem się nieco cięższego wina (wina ze szczepu Bobal już wcześniej piłem), a tu, wino z południa Hiszpanii, które ma sporo cech win z zimniejszej północy.
Wino dobre. Zakup własny w Winnice Południa.
Jerzy Moskała

Advertisements
B jak Bobal

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s