D jak Penedes

Region Penedes D.O. to region w Katalonii położony między Barceloną a miejscowością Tarragona. Położenie praktycznie nad samym Morzem Śródziemnym powoduje, że w regionie dominuje klimat śródziemnomorski, a uprawy winnej latorośli nie są narażone na przemożne upały czy mrozy charakterystyczne dla interioru Hiszpanii.

W uprawach Penedes dominują szczepy białe, a najbardziej znanym produktem jest wino musujące wytwarzane metodą szampańską, czyli Cava. Ale o niej będzie mowa przy okazji innej litery alfabetu, bo w regionie obok win białych produkowane są również wina czerwone.

Vall de Juy jest przykładem takiego wina, dostępnego również w Polsce. Wino wytworzone ze szczepów 80% Merlot –  20% Tempranillo ma dość lekkie ciało w kolorze czerwieni o odcieniu amarantu. W nosie bardzo interesujące nuty owocowe idące w kierunku nut wiśniowych, zmieszane z nutami ziół. W ustach wino zaskakująco świeże i bez dużej kwasowości (kwasowość raczej średnia). Dominują owoce, bardzo świeże i dające długi finał. Brak nut beczkowych, tak charakterystycznych dla wielu win hiszpańskich, wino zdecydowanie lżejsze, bardziej nastawione na współgranie z lekkimi potrawami warzywnymi lub mieszanych warzywno-mięsnych. W sumie doskonale pasowałoby do zapiekanki lub gulaszu warzywno-mięsnego.

Wino dobre. Zakup własny w Auchan.

Jerzy Moskała

 

Advertisements
D jak Penedes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s