LET’S TASTE ITALY

Styczniowe degustacje są raczej rzadkością, tym bardziej warto było docenić zorganizowaną przez Magazyn Wino degustację win włoskich pod hasłem Let’s taste Italy, które odbyło się w warszawskim Vitkacu. Degustacja zgromadziła przedstawicieli branży oraz mediów i dała szansę na zapoznanie się z winami od Trydentu po Apulię oraz Sardynię prezentowanymi przez 15 producentów. Jak to zazwyczaj bywa z mnogości serwowanych win kilka utkwiło w pamięci i warto by się nimi podzielić.
IMG_8536.JPG

 

Z win prezentowanych przez Cantina LAVIS najbardziej utkwiły mi w pamięci dwa – Teroldego i Lagrein (oba 2015). Teroldego, szczep endemiczny występujący w Trydencie i Gónej Adydze, daje zazwyczaj wina zrównoważone, średni zbudowane, mające świetny balans między owocowością (ciemne owoce) kwasowością i tanicznością. I takie właśnie zaprezentowano. Lagrein za to emanował owocowością i całkiem niezłym ciałem. Wino to było niezwykle pijalne i po prostu smaczne.

 

 

Bardzo interesującą ofertę przedstawiła winnica La Corsa z Toskanii. Ich Vermentino to wino białe o niezwykłych nutach ziół i mineralności, która jest wynikiem lokalizacji winnicy w regionie Grosetto, tuż nad morzem.

IMG_8542.JPG

 

Wina czerwone bazują głównie na Sangiovese, ale w wersji Superiore oraz “supertuskan” pojawia się Petit Verdot, a nawet Teroldego. Zestaw win mądrze dobrany i prezentujący równą, wysoką jakość. Ale najciekawszym winem było zdecydowanie Petit Verdot, w którym słychać echa win tego szczepu z Francji.

Wina sardyńskie reprezentowała winnica Audarya, położona 20 km od stolicy wyspy Cagliari.

IMG_8527.JPG

Degustacji podlegały wina z typowych dla wyspy szczepów – Vermentino i Cannonau. Dwa białe wina ze szczepu Vermentino cechowała świeżość, kwasowość i poprawność wykonania. Ale to właśnie Cannonau było z nich najciekawsze, dając silne nuty zapachowe, mocny owocowy smak, taniczność, wysoką kwasowość i całkiem sporo alkoholu. Wino wydawało się jeszcze mocno dzikie i ze wstępnej oceny może jeszcze spokojnie poleżakować w butelce przez kilka lat.

 

 

 

 

Poza ww producentami warto wspomnieć o winach Castello di Spessa z Wenecji Friulijskiej z bardzo interesującymi winami białymi, znakomite Essenze Barolo z 2012 od Vite Colte z Piemontu, czy IMG_8522.JPG Pecorino od Umani Ronchi z Abruzji. Ale chyba największą popularnością cieszyło się Amarone della valpolicella Classico od Bertani z Veneto – znakomite wino czatujące pełnią, owocowością, znakomitym ułożeniem nut (rocznik 2007) – pełną dojrzałością.

Miejmy nadzieję, że włoscy producenci znaleźli importerów na swoje produkty w Polsce i możliwy będzie ich zakup w sklepach.

Jerzy Moskała

 

 

 

 

 

 

Advertisements
LET’S TASTE ITALY

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s