L jak Malaga

Andaluzja jest znana miłośnikom wina głównie jako producent Sherry. A przecież tam są produkowane jeszcze inne znakomite wina – Malagi. Wino to jest wytwarzane głównie w okolicach tego miasta oraz w obszarze wokół miast Estepona i Manilva. Wino kojarzone głównie z angielskimi klubami i powolnym sączeniem przez dżentelmenów siedzących w głębokich pluszowych fotelach swoją przeszłość, podobnie jak angielscy dżentelmeni, ma już chyba za sobą. A szkoda, bo wino to jest niezwykle interesujące, choć wyróżniające się szczególnie we współczesnym świecie.

Malaga to zazwyczaj gęste słodkie wino o karmelowym zapachu i ciemnym, mahoniowym kolorze. Pedro Ximenez Reserva de Familia od Bodegas Malaga Virgin to rodzaj Malagi jednoodmianowy (właśnie Pedro Ximenez). Wino wytworzone ze specjalnie wybranych winogron, następnie poddawano winifikacji, w tym starzeniu w beczkach z francuskiego dębu przez okres 24 miesięcy.

W efekcie uzyskano znakomite wino o mocy 15 procent. Wino dość ciężkie o kolorze ciemnego mahoniu, w nosie aromaty suszonych owoców oraz palonego drewna. W ustach pyszny owocowy smak, elegancji i aksamitny, z bardzo długim finiszem.

Mam nadzieję, że czasy dżentelmenów wrócą, a wraz z nimi również Malaga. To znakomity napój do delektowania się, ewentualnie w towarzystwie dobrego espresso.

Wino bardzo polecane. Zakup własny w Biedronce.

Jerzy Moskała

Advertisements
L jak Malaga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s