M jak Macabeo

Szczep Macabeo, zwany w niektórych regionach Viura, to najpopularniejszy szczep białych winogron, z których wytwarza się wino w Hiszpanii. Występuje on praktycznie na terenie całego kraju, a wina wytwarzane z tego szczepu można napotkać od Andaluzji po Navarrę.

Choć sam szczep jest plenny, odporny na mrozy na północy i upały na południu nie daje win wybitnych, a jako młode, świeże wina zaraz po winifikacji są bardzo popularne. Butelkowane czasami zdarzają się wina bardzo smaczne, szczególnie z regionu Rioja, gdzie winiarze starają się wytworzyć do swych znakomitych win czerwonych również wina białe, spełniające oczekiwania wyrafinowanych klientów.

El Gordo Macabeo to kolejne wino z portfolio Ignacio Marin, z regionu winiarskiego Cariñena. Wino w kolorze słomy w nosie daje nuty mocno owocowe – cytrusowe. W ustach owocowość maleje, pojawia się lekka kwasowość i mineralność z pieprzną końcówką. Wino nie jest wybitne, raczej proste do codziennego picia, bez jakichś specjalnych oczekiwań.

Wino zdecydowanie nadaje się do łączenia z rybami. Zastawiając się z jakimi – raczej słodkowodnymi. Myślę o pstrągu z rusztu w warzywach, może nawet szczupaku czy sandaczu. Ale dla fanów sałatek warzywnych, i nie tylko, też mogłoby się nadać np. do sałatki Cezara. No i sery – raczej lżejsze, np. edamski.

Wino dość dobre. Zakup własny w Tesco.

Jerzy Moskała

Advertisements
M jak Macabeo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s