O jak Ribera del DuerO

Obok Rioja i Priorat Ribera del Duero jest najbardziej znaną apelacją hiszpańską. I choć nie doczekała się statusu DOQ, jak mają to jej bardziej znani konkurencji, jest dla miłośników wina źródłem znakomitych win. Poniżej podpisany sam należy do tego grona.

Apelacja Ribera del Duero leży w regionie Kastylia Leon, a zatem na północ od Madrytu, w dolinie rzeki Duero – w wąskim pasie nadrzecznym, ale długim na 100 km. Apelacja obejmuje ok. 40 tys. ha winnic, położonych na wysokości od 700 do 900 m npm., a głównym uprawianym szczepem winogron jest Tempranillo (ok. 90%). Stąd wina czerwone bardzo często są spotykane jako jednoszczepowe – 100% Tempranillo.

Co ciekawe – nad rzeką Duero znajduje się inna apelacja słynąca ze znakomitych win – DO Toro – a dalej, już za granicą po stronie portugalskiej nazwa rzeki daje nazwę własną apelacji znanej ze znakomitych win wzmacnianych Porto.

Ale wracając do Ribera del Duero – klimat kontynentalny z ostrymi zimami i dość gorącymi latami sprzyja produkcji win potężnych, wyrazistych, uwodzących mocą, smakami i zapachami. Wina zazwyczaj są starzone w beczkach i moją spory potencjał starzeni i przechowywania.

Hachón Selección Especial 2014 Ribera del Duero to wino potężne na początek, acz warto je zdekantować, bo ujawnia swoje ciekawe cechy. Producent nie przekazał na etykiecie i kontr etykiecie informacji, jak długo wino przebywało w beczce, ale sądząc po cechach prawdopodobnie jest to wino klasy Roble, a zatem beczkowane od 3 do 6 miesięcy.

Wino ma żywy kolor przywodzący na myśl głęboką czerwień kardynalską. W nosie w pierwszym momencie czuć alkohol (wino ma 14% alkoholu), ale po dekantacji w miejsce alkoholu pojawiają się nuty czerwonych owoców – maliny, gdzieś tam śliwka, oraz nuty beczkowe – czekolada, wanilia, lekkie nuty dymne. Naprawdę dekantować warto, bo wino w nosie sporo zyskuje. W ustach wino mocne, owocowe, ze średnią kwasowości i, o dziwo, stosunkowo miękkimi taninami. Finisz z lekka pieprzny, a samo wino jest dość długie w smaku.

W sumie wino bardzo przyjemne i na pewno nie jest trudne w odbiorze nawet dla początkowych entuzjastów win. Szczególnie miękkość tanin powoduje, że wino jest łatwiejsze w odbiorze, a zaokrąglenie i nuty smakowe czynią je bardzo przyjaznymi. Znakomicie sprawdzi się z pieczystym np. pieczoną wołowiną.

Wino bardzo polecane. Zakup własny w www.lidl.pl.

Jerzy Moskała

Advertisements
O jak Ribera del DuerO

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s