Chateau Vartely Individo – nowa osobowość win mołdawskich

Zorganizowana przez redakcję magazynu Czas Wina, Wine Service oraz restaurację Superiore w Warszawie kolacja składająca się z potraw i win mołdawskich przyniosła uczestnikom, w tym niżej podpisanemu szereg nowych doznań. Prowadzący Wojciech Giebuta i szef kuchni Tomasz Kapturkiewicz zaprezentowali dania i wina, która śmiało można nazwać znakomitymi. Bo choć dotychczas wina mołdawskie kojarzyły się z podstawowymi produktami najczęściej z dolnej półki, to wina od Chateau Vartely z serii Individo można z czystym sumieniem określić jako bardzo dobre.

IMG_8573.JPG

Jako aperitif zostało zaserwowane Traminer Sauvignon Blanc. Wino o zdecydowanej przewadze nut Sauvignon Blanc Lekkie nuty cytrusowe, nieco kwiatowości i liczi, w ustach dobra kwasowość, mineralność. Pyszne wino na początek by mile połechtać kubki smakowe przed ucztą.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_8586.JPGJako przystawka zostały zaserwowane plăcintă – cienkie placuszki, znane jeszcze od czasów rzymskich, nadziewane bryndzą, z kapustą i z dynią. Pyszne, szczególnie z bryndzą i dynią, z kapustą, choć to smaki bardziej zbliżone do kuchni polskiej, już nie tak dobre.

 

 

IMG_8610.JPG

Do placków zaserwowano dwa wina – pierwsze to Feteasca Regală Riesling – wino zdecydowanie potężniejsze od poprzednika, w nosie nuty łąki i lekkie nuty reaslingowe. W ustach kwasowe, mineralne o długim finiszu świetnie skomponowało się z plackami.

Następne wino to było już wino różowe Cabernet Sauvignon Merlot. Wino o łososiowym kolorze, w nosie dominujące nuty malinowe i truskawkowe, w ustach owocowość zbalansowana z kwasowością o lekko pikantnym finiszu. Przyjemne, acz do placków bardziej pasowało białe.

IMG_8619.JPG

Pierwsze danie główne to Mămăligă i spółka – tradycyjna mołdawska mamałyga (zwana też polentą) podana z bryndzą, pieczonym czosnkiem, kwaśną śmietaną i wieprzowymi polędwiczkami. Co ciekawe mamałyga w tej wersji, nie jak w przypadku polenty, w konsystencji bardziej przypominała puree, niż znane z Włoch plastry polenty. Danie znakomite w swojej prostocie ze znakomitymi smakami mięsa, bryndzy i mamałygi.

IMG_8616.JPG

Do pierwszego dania jako wino podano Fetească Neagră – wino o pięknym, ciemnym czerwonym kolorze. W nosie nuty owoców leśnych oraz dymne, w ustach owocowość przechodząca w kwasowość i aksamitny finisz. Wino znakomicie współgrało z polędwiczkami.

 

 

 

 

 

 

IMG_8622.JPG

Drugie danie główne to jagnięcina pieczona w warzywach z „polentowym purée”. Kawałki jagnięciny ułożone na zapiekanych warzywach z dodanym musem z mamałygi – smaczne i eleganckie jednocześnie.

Do tego dania serwowano Rară Neagră  Malbec  Syrah – wino o głębokim czerwonym kolorze. W nosie nuty dojrzałych czerwonych owoców, w ustach mocno owocowe, średnio kwasowe o długim, tanicznym i pikantnym zakończeniu. Przechowywanie tego wina w beczkach przez 12 miesięcy dało mu ładne ułożenie i miękkie taniny.

IMG_8643.JPGDeser to nadziewane orzechami suszone śliwki serwowane z pikantnym czekoladowym fondue (płynna gorzka czekolada). Śliwki moczone i gotowane w winie do odparowania, zostały nadziane orzechami. Można je było moczyć w czekoladzie.
Mimo, że deser był dość słodki organizatorze zdecydowali się na zaserwowanie wina wytrawnego – Individo Merlot Cabernet Sauvignon. Głównie pewnie ze względu na nuty śliwkowe w nosie, choć kojarzące się z dżemem. W ustach wino owocowe, dżemowe z lekko pikantnym finiszem. Choć wino w sumie pasowało do deseru wydało mi się najsłabiej dobrane z całej kolacji.

Trzeba jednak podkreślić, że wariacje szefa na temat kuchni mołdawskiej wyszły jako bardzo udane. Seria Individo jest dla Chateau Vartely szansą na wejście z w inami na wyższą półkę – win jakościowych. Porównując z cenami detalicznymi – wszystkie etykiety po 49 zł – stają się ciekawą opcją dla zakupu. Tym bardziej, że kuchnia mołdawska nie jest tak odległa od kuchni polskiej, a typowe kombinacje warzywno-mięsne są niezwykle podobne w obu kuchniach.

Pierwsze cztery serwowane wina były z rocznika 2015, ostatnie 2 z 2014. Wina białe pochodziły z Codru w Środkowej Mołdawii, zaś wina czerwone i różowe z Bugeac w Południowej Mołdawii.

Jerzy Moskała

IMG_8609.JPG

Advertisements
Chateau Vartely Individo – nowa osobowość win mołdawskich

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s