Q jak Utiela ReQuena

Utiel-Requena  to położony na zachód od Walencji największy region winiarski Wspólnoty Autonomicznej Walencji pod względem powierzchni upraw winnej latorośli. Utiel-Requena jako region powstał w 1957 roku. Jego nazwa pochodzi od miast Utiel i Requena. Region znajduje się płaskowyżu ok. 700 m npm, a wśród nasadzeń winnej latorośli dominują szczepy dla win czerwonych i różowych (95%), a w szczególności endemiczny Bobal (używany w ok. 80% produkcji wina).

Choć bliskość Morza Śródziemnego sugerowałaby dominację tego klimatu to jednak wpływ klimatu kontynentalnego jest bardzo silny. Zimy potrafią być mroźne, zaś lata suche i bezdeszczowe. Dzięki warunkom klimatycznym i doświadczeniu lokalnych winiarzy otrzymywane wina są potężne, wyraziście owocowe i silnie beczkowe poprzez dojrzewanie w dębowych beczkach o pojemności do 330 litrów.

Wino Peńa Tejo Reserva 2012 to właśnie przykład takiego wina, do którego produkcji wykorzystano winogrona ze szczepów Bobal, Tempranillo i Garnacha oraz leżakowanie w dębowych beczkach. Kolor wina to głęboka czerwień z elementami ceglastymi. Budowa dość ciężka. W nosie wino daje nuty mocno owocowe – głównie czerwone owoce, w tym wiśnia, oraz wanilia. W ustach dominują znowu owoce – nuty żurawinowe oraz beczkowe – winiliowo-czekoladowe. Finisz dość długi. Niska kwasowość oraz mała ilość wina dopełnia całości obrazu wina mocno owocowego, mocno beczkowego, ale przyjemnie pijalnego. Wino degustowałem do serów dojrzewających i znakomicie się sprawdziło.

Wino dobre. Zakup własny w Auchan.

Jerzy Moskała

Advertisements
Q jak Utiela ReQuena

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s